h i r d e t é s

A kormámy próbálja oltani a tüzet a kata-szigorítás után

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormámy próbálja oltani a tüzet a kata-szigorítás után

2022. augusztus 10. - 06:32

Most néhány szakmánál könnyíti az áttérést - rendelettel szélesíti ki az ekhózók körét és a katás cégek megszüntetését is elősegíti.

Forrás: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A kisadózók körében országosan nagy felháborodást keltő szigorítások miatt a kedvező adózási formából kieső százezrek egy részének kínál megoldást a kormány egy új rendelettel, amelyben az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulásra, az ekhóra való áttérést segítik többeknek. A kedd este megjelent Magyar Közlönyben olvasható kormányrendelet alapján az ekho mértéke 13 százalékponttal csökken, megszűnik az úgynevezett kifizetői rész, így szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő adó.

A rendelethez kiadott pénzügyminisztériumi közlemény szerint  különösen megéri az ekhót választani az előadóművészeknek, az íróknak, az újságíróknak, egyéb művészeti ágak képviselőinek, színházi előadásokban segédkező szakmák képviselőinek, például hangmérnököknek, díszletezőknek, statisztáknak, sminkeseknek, jelmezkészítőknek megéri az ekhót választani.

Kiemelték, akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, számos kedvező adózási mód áll majd a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek pedig a kisvállalati adó lehet alternatíva. A rendelet ugyanakkor – mint írják – a katás cégek áttérését is segíti. Egyrészt eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel a tárca szerint könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Egyszerűsítést jelenthet a kormányrendelet alapján a betéti társaságok végelszámolásakor, már a bejelentés napjától egyéni vállalkozóként nyilvántartásba lehet venni a beltagot, aki már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet. Továbbá a Magyar Közlönyben megjelent másik kormányrendelet szerint a társasági adó euróban vagy amerikai dollárban is megfizethető lesz. (Népszava)