h i r d e t é s

A kormány ajánlata: 52 ezres havidíj a legkeményebb munkáért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány ajánlata: 52 ezres havidíj a legkeményebb munkáért

2018. május 25. - 17:41

 

A volt szocialista országokban két-háromszorosát adják sérült emberek otthoni ellátására. - írja a nepszava.hu.

Pillanatkép egy gyermekét otthon ápoló anya napi munkájából Forrás: Youtube/ Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület/nepszava.hu

A gyerekeiket otthon ápoló szülők mindennap 24 órás műszakban dolgoznak, érdekképviseletük petícióban követel tisztességes munkabért.

Vállalna olyan megterhelő munkát, ahol nettó havi 52 ezer forintot kapna, miközben szünet nélkül kell teljesítenie?

A sérült, súlyos beteg gyerekeket ápoló szülők számára ez nem eldöntendő kérdés, hanem napi kötelesség, miközben megalázóan kis összegű ápolási díjat kapnak a fizikailag és lelkileg is kimerítő napi küzdelemért - hívja fel a figyelmet a tisztességes bérezésért kampányoló Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület.

Hogy a kiemeltnek nevezett ápolási díj  – a havi nettó 52800 forint – mennyire kevés, azt jelzi, hogy a volt szocialista országokban a magyar bér olykor két-háromszorosát biztosítják a halmozottan sérült emberek, köztük gyermekek otthoni ellátására.

Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta. Szlovákiában az otthoni ápolók bére (nem segélye!) 435 euró (138 ezer forint). Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint).

Azok a szülők – sok esetben egyedülálló anyák –, akik  halmozottan sérült gyermeket nevelnek nem tudnak munkát vállalni, így több száz háztartásban kell két vagy több embernek 100 ezer forint alatti összegből megélnie, míg egy sérült gyermek ellátása megannyi többletköltséggel jár. A tartós ápolást végző családtagok száma Magyarországon 12000 fő - emlékeztet az egyesület. Hogy az otthon ápolás milyen kihívásokkal, egész napos elfoglaltságokkal jár, az az alábbi videó is jól érzékelteti:

A Lépjünk, hogy léphessenek! több éve harcol az otthon ápolást végző családok, szülők jobb megbecsüléséért: tavaly -ben egy tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő biztosította az érintett szülőket a támogatásáról, mégsem történt előrelépés az ügyben,

A szervezet azonban nem adja fel. Idén újabb petíciót tettek közzé az ahang oldalon, ahol támogatóik aláírását várják. A kezdeményezést ide kattintva lehet aláírni.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s