h i r d e t é s

A kormány dönti el, ki bíráskodhat kényes ügyekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány dönti el, ki bíráskodhat kényes ügyekben

2018. december 12. - 15:23

 

A közigazgatási bíróságok felállítását is megszavazták

Budapest, 2018. december 12. Áder János köztársasági elnök (k) az Országgyűlés a plenáris ülésén 2018. december 12-én. - MTI/Illyés Tibor

Tordai Bence szerint, ha van Magyarországon jogállam, a törvénytelen szavazásban résztvevő kormánypárti képviselőknek a bíróság előtt kell felelniük, bár amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, erre kevés az esély.

Simán megszavazta a kormánypárti gépezet – az LMP-s Ungár Péter, valamint Széll Bernadett szirénázása és komoly sípolás közepette – a közigazgatási bíróságok felállítását is. Az ellenzék szerint ezzel a kormány létrehozta saját házi bíróságait, melyek a jövőben az állam és a polgárok közötti jogvitákban dönthetnek. Ide terelik át az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvitát, az adó-, építéshatósági vagy választási ügyektől egészen az adatkérési-, vagy sajtóperekig. Az ellenzéki aggályok oka, hogy az új szervezet bíráinak egy része a közigazgatásból érkezik majd, sokan bírói tapasztalat nélkül. Ráadásul a 2020-tól felálló új bírósági rendszer igazgatási feladatait az igazságügyi miniszter látja el, ő dönt a bírói pályázatoktól is.

A közigazgatási törvényszékek mellett létrehozták a Közigazgatási Felsőbíróságot, amely - ahogy a Kúria a normál törvényszékek esetében - az ítélkezés mellett jogegységi feladatokat is ellát. Elnöke Patyi András, a közszolgálati egyetem korábbi rektora, a Nemzeti Választási Bizottság egykori elnöke lehet, aki bocsánatot kért Orbán Viktortól, miután elmarasztalta egy választási szabálytalanság miatt… (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s