h i r d e t é s


A kormány hívők, nem hívők arányában kívánja felosztani az oktatást!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány hívők, nem hívők arányában kívánja felosztani az oktatást!

2016. december 19. - 01:00
0 komment

 

A költségvetés év végi technikai zárásával a kormány döntése nyomán 54 milliárd forint többletforrást kapnak az egyházi oktatási intézmények szerte az országban - jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Fotó: Magyar Távirati Iroda Zrt.

Elmondása szerint 60-70 településen több mint 120 intézmény újulhat meg az óvodáktól a középiskolákig. Kifejtette, hogy

az egyházi jelenlét a köznevelésben ma Magyarországon 14 százalék, míg a magukat valamelyik egyházhoz tartozónak valló emberek aránya 55 százalék, vagyis az egyházi intézményekre óriási szükség van.

Ezt támasztja alá a hatalmas túljelentkezés is az ilyen intézmények esetében. Soltész Miklós kiemelte, a mostani döntés eredményeként megújulhat több régi, nagy múlttal rendelkező intézmény is az ország számos pontján:

többnyire azok az intézmények juthatnak most támogatáshoz, amelyek az elmúlt években nem kaptak EU-forrást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az előző évek döntéseinek következtében az elmúlt öt évben az oktatásra fordított összegek folyamatosan nőttek:

2012 és 2017 között 1350 milliárdról 2000 milliárd forint fölé nőtt az oktatásra fordított állami kiadásoknak a mértéke.

A magyar gazdaság erősödésének az oktatás is az egyik haszonélvezője - hangsúlyozta. A korábbi, oktatást érintő döntésekre emlékeztetve kitért rá, hogy a pedagógusok bére évről évre nő, hogy egy jó pedagógusnak ne kelljen az alacsony fizetés miatt elhagynia a pályát. Emellett béremelés várható a pedagógusok munkáját segítőknél is - fűzte hozzá. Rétvári Bence továbbá arról is beszélt, hogy a dologi kiadások tekintetében is jelentős többlettel számolhatnak az iskolák, valamint

az ingyenes tankönyvellátás rendszerének köszönhetően ma már a diákok 67 százaléka jut ingyenesen tankönyvhöz.

888.huh i r d e t é s

betöltés...

;