h i r d e t é s

A kormány korlátozná a gyülekezési jogot: Gulyás szerint a magánlakások előtti tüntetést be kéne fejezni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány korlátozná a gyülekezési jogot: Gulyás szerint a magánlakások előtti tüntetést be kéne fejezni

2018. május 25. - 15:37

 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány alaptörvény-módosító javaslata valójában nem a magánlakások védelméről, hanem a gyülekezési jog korlátozásáról szólna, ezért a DK harcolni fog ellene - mondta Niedermüller Péter alelnök, az ellenzéki párt EP-képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

A DK-s politikus arra hivatkozott, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, az Echo TV-nek adott interjújában azt mondta: "a magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni".

Niedermüller Péter úgy vélte: ha ez a törvényalkotás szintjén is úgy fogalmazódik meg, hogy magánlakások előtt nem lehet tüntetni, akkor ez egy olyan gumiszabály lesz, amire hivatkozva bármely tüntetést be lehet tiltani.

Ha például a Kossuth térre szerveződik egy tüntetés, akkor elég találni valakit, aki kijelenti, hogy a tüntetés zavarja az ő magánlakásának nyugalmát

- fejtette ki álláspontját.

Hangsúlyozta: a DK szerint itt valójában a gyülekezési jog egyfajta korlátozásáról vagy a korlátozás lehetőségének megteremtéséről van szó. Niedermüller Péter megjegyezte: nem emlékszik, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc háza előtt volt tüntetés, a Fidesz politikusai közül bárkinek is eszébe jutott volna a magánlakások védelme.

A DK "súlyosan demokráciaellenes tervnek" tekinti, és minden rendelkezésre álló eszközzel harcolni fog a javaslat ellen, de ha mégis elfogadják, akkor arra hívnak majd fel mindenkit, hogy tekintse illegitimnek, ne fogadja el ezt a szabályozást - közölte, kijelentve: nem lehet elvenni annak lehetőségét, hogy korlátozások nélkül lehessen tüntetni a kormány politikája vagy bármi ellen.

Kérdésre válaszolva úgy vélte: ha Orbán Viktor miniszterelnök szerint - mint pénteki rádióinterjújában mondta - megvan a véleménynyilvánítás helye, de ez a szabadságjog nem mehet az otthoni nyugalom rovására, akkor kérdés, hogy hol lehet majd tüntetni. A Szabadság-hegyen, a Kékestetőn, esetleg a Pilis valamelyik erdei tisztásán, ahol nincsenek lakóépületek? - tette fel a kérdést, megjegyezve: az emberek otthoni nyugalmát ma Magyarországon nem elsősorban a tüntetések zavarják, hanem a kormány politikája.

(MTI)


 

h i r d e t é s