h i r d e t é s

A kormányszóvivő férjének cége kézbesítheti a reklámokat a kormánykritikus RTL Klubnak is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A kormányszóvivő férjének cége kézbesítheti a reklámokat a kormánykritikus RTL Klubnak is

2021. december 06. - 06:32

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége segít összekötni a hirdetőket a tv-csatornákkal. Milliárdos üzlet lett belőle. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf - Forrás: Magyarország Nagykövetsége London

Már sok szó esett arról, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf állami hitel segítségével lett a tulajdonosa a legnagyobb cseh repülőgépgyártó cégnek, valamint arról, hogy a Szalay-Bobrovniczky Kristóf 40 százalékos végső tulajdonában álló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. a minap 2056-ig kapott koncessziós jogot a kormánytól a legértékesebb budapesti kaszinók működtetésére. De eddig arról nem lehetett olvasni, hogy a kormányszóvivő férjének egyik céges érdekeltsége a hazai reklámiparban is megkerülhetetlen szereplővé avanzsált. - írja a 444

Konkrétan a Honeycomb Hungary Kft.-ről van szó, amelynek az Orbán-kormány volt londoni nagyköveteként is ismert Szalay-Bobrovniczky a résztulajdonosa a VBPS Kft.-n keresztül. A Honeycomb egy angol vállalat, a magyar leánycéget 2018 májusában alapították, például film-, video- és televízióprogram terjesztéssel foglalkozik, és pénzügyileg valósággal szárnyal. Míg 2019-ben csak 691 millió forint forgalomnak örülhettek, addig 2020-ban már az egymilliárd forintot is meghaladta a bevétel, és 555 millió forint profitot könyvelhettek el.

A Honeycomb egy multinacionális, reklámcélú, videótovábbító, online platform, mely az ügynökségeket köti össze a tv-adókkal és műsorszolgáltatókkal - olvasható a Honeycomb bemutatkozó anyagában. Innen derül ki, hogy a londoni központú Honeycomb egy olyan online rendszert fejlesztett ki, mely automatizáltan ellenőrzi és továbbítja azokat a reklámokat, szpotokat, melyeket a különböző ügynökségek leadnak a tv-csatornáknak. Az első ügyfelüket 2015-ben szerezték meg, de a listán ma már olyan hatalmas cégek szerepelnek, mint az Adidas, az Amazon, a Nike, az Ikea vagy a Pfizer.

Na de melyik hazai televízióhoz futnak be a Honeycomb online rendszerén keresztül a cégek reklámfilmjei? Az biztos, hogy többek között a kormánykritikusnak mondott RTL Klub nevű csatornát üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL Zrt.) 2020-as, 2021-es és 2022-es televíziós hirdetésekre vonatkozó általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) az szerepel: reklámfilmek esetében a sugárzáshoz szükséges anyagot a megrendelőnek az Adstream vagy a Honeycomb fájlküldővel kell eljuttatnia a csatornához.

Például a Magyar Orvosi Kamara 2021-es szerződései között egy oltásos kampányfilm RTL-es leadása és feltöltése is szerepel, és a vállalkozónak a HoneyComb platformjára kellett feltöltenie az anyagot. Tehát ha valaki Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb tévécsatorna-portfóliójában akar hirdetni (a reklámfelületek értékesítésével az r-time kereskedőház foglalkozik), akkor jó eséllyel Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége által üzemeltetett felületet kell használnia.

Gyümölcsöző londoni nagykövetség

Az M-RTL Zrt. szerződési feltételeiben először 2019-ben bukkant fel a Honeycomb/IMD neve, előtte csak az IMD szerepelt. Az IMD egy londoni technológiai vállalat, amely a világ egyik leggyorsabb videóhirdetés-megjelenítő platformját üzemelteti. Az IMD és a szintén londoni Honeycomb azonban 2017 végén egyesült, így kerülhetett az RTL-es szerződésekbe. A Honeycomb Hungary Kft.-nek pedig idén februárig a londoni anyacég volt a többségi tulajdonosa, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és üzlettársai addig kisebbségben voltak. A kormányszóvivő férje éppen 2016 és 2019 között volt londoni nagykövet.

Az M-RTL Zrt. amúgy 41 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csaknem 840 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárt 2020-ban. Nyilvánosságra hozták, hogy 2,5 milliárd forintnyi állami reklámköltést kaptak, ami kicsit több mint fél milliárd forinttal volt több, mint 2019-ben. Közben a Média1 cikke szerint a TV2 Média Csoport Zrt.-hez listaáron számítva nettó 23,69 milliárd forint állami reklámbevétel érkezett 2020-ban. (444.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s