h i r d e t é s

A Kósa korszak emlékműve Debrecenben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Kósa korszak emlékműve Debrecenben

2017. május 30. - 11:55

 

Ha nem elavult a naptáram, akkor már lassan két hónapja, hogy elmúlt március 31-e. Lehetséges, hogy a debreceni fideszes  városvezetés más időszámítást használ, talán az időt sem percben, órában mérik, hanem ígéretekben, ne adj' Isten, százalékokban.

A Latinovits Színház Debrecenben

Debrecen városa még a 2000-es évek közepén pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre. Abban az időszakban számos kulturális beruházást kezdtek el - különböző konstrukciókban - a cívis városban, a reménybeli siker jegyében. A végeredményt ismerjük, Pécs lett a győztes. Az akkori korszaknak a szégyenletes emlékműve azonban 2009 óta ékteleníti a várost, ott áll félkészen, ebek harmincadjára. Mementójaként a Kósa Lajos fémjelezte uralkodásnak , szimbólumaként a felelőtlenségnek, a közpénzek pocséklásának. Akkori árakon közel 5 milliárdba került létesítmény, mintegy nyolc éve befejezetlen. Természetesen az építő cég a milliárdokat megkapta, anélkül, hogy a színháznak csúfolt valamit bármire lehetne használni. A színház belső berendezésére  úgymond nem volt pénz, mintegy 1,5 -2 milliárd forint hiányzott a befejezéshez. Az persze más kérdés, hogy sem akkor  és tudomásom szerint azóta sem, kérdezte meg egyetlen hivatalos szerv sem hogyan lehetett ennyi pénzt kidobni az ablakon, ha nem volt garancia a befejezésre.


Forrás: 4024.hu

Az idő telt, évek jöttek, mentek, a nemzet egyik legnagyobb színészének nevét viselő torzó csak ott csúfoskodik a város egyik frekventált helyén. A befejezést - minden választási kampányban  - megígérte valamelyik  illetékesnek mondott nagyember, aztán, minden maradt a régiben. Maga Orbán Viktor is beállt az ígérgetők táborába, igaz jó régen, még 2012. április 19-én  úgy fogalmazott:  

"...az élet nem az új színházak építéséről szól, de megoldást fogunk találni, hogy a Latinovits Színházat közös erővel valahogyan befejezzük. "


Forrás: nol.hu

Azóta eltelt több mint öt év alatt - az újabb ígéreteken kívül -  semmi sem történt. A város jelenlegi alpolgármesterének leges-leges-leges legutolsó ígérete szerint magyar-román együttműködés keretében kerül sor a színház építésének a befejezésére. A közös pályázat  határidejét, még az év elején, 2017. március 31-ben jelölte meg. Azóta néma csend, pontosabban - ha jól olvastam a különböző üres magyarázkodásokat - a felelősség áthárítása folyik a román partnerre. Míg tart a huzakodás, az "erőmű" ki tudja,  még  esetleg össze is omlik, az önkormányzat vezetésének dicsőségére. 

Időközben Debrecen pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Ez ismét jó alkalom lehet arra, hogy a közpénzekből újabb látvány-,  és részben haszontalan beruházások kezdődjenek el a városban. Persze bőven juthat egy kis zsebpénz a haveri körbe tartozóknak is. Talán a jelenlegi városvezetés képes lesz tanulni a korábbi hibákból, és jó gazda módjára költi mindannyiunk pénzét. Felelősen, átláthatóan, megfontoltan, tisztességesen. Szeretném hinni, hogy így is lehetne...


 

Kommentek

h i r d e t é s