h i r d e t é s

A Legfőbb Ügyészség és a Kúria között szakmai vita van a Fenyő-ügyben hozott döntéssel kapcsolatban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Legfőbb Ügyészség és a Kúria között szakmai vita van a Fenyő-ügyben hozott döntéssel kapcsolatban

2020. június 04. - 17:36

 

A Legfőbb Ügyészség bár tiszteletben tartja, de szakmailag nem ért egyet a Kúria Fenyő ügyben hozott döntésével, írják közleményükben.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az ún. Fenyő ügyben a legfőbb ügyész tavaly decemberben nyújtott be jogorvoslati indítványt a törvényesség érdekében, mivel a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósági szakaszban, illetve rendkívüli jogorvoslati - perújítási - szakaszban folyamatban lévő eljárásokat egyesített.

Az ügyészség álláspontja szerint a bírósági végzés törvénysértő, mert a büntetőeljárási szabályok szerint az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van csak lehetőség, amely a jelen esetben nem valósult meg.

Mint közleményükben írják, a Kúria azzal utasította el a legfőbb ügyészi indítványt, hogy álláspontja szerint nem törvénysértő az egyesítés, mert a perújítás lefolytatása nem, csak annak megengedhetősége kérdésében való döntés tekinthető rendkívüli jogorvoslatnak.

Az ügyészség közleményében hangsúlyozta: tiszteletben tartja a Kúria döntését, ugyanakkor azzal szakmailag nem ért egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlat számára nem tudja irányadónak tekinteni, erre figyelemmel a jövőben sem tartja indokoltnak a kifogásolthoz hasonló egyesítés ügyészségi indítványozását. (MTI) / atv.hu


 

h i r d e t é s