fbpx A legjobb vészhelyzeti alkalmazások iOS-re és Androidra | CIVILHETES

h i r d e t é s

A legjobb vészhelyzeti alkalmazások iOS-re és Androidra

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A legjobb vészhelyzeti alkalmazások iOS-re és Androidra

2021. december 03. - 17:17

 

Most, hogy annyi minden történik a világban, a világjárványoktól kezdve a tüntetéseken át a zombi apokalipszisig (oké, ezzel csak vicceltünk), minden eddiginél fontosabb, hogy kapcsolatban maradjunk azzal, ami körülöttünk történik, akár a saját környékünkön vagyunk, akár utazunk.

A vészhelyzeti alkalmazások nemcsak a helyi eseményekről vagy a bejelentett bűncselekményekről tájékoztatnak, hanem figyelmeztethetnek a közelgő természeti katasztrófákra vagy időjárási eseményekre, például tornádókra vagy földrengésekre, biztonságban tarthatnak egy éjszakai kiruccanásról hazafelé tartva, utazás közben is tájékoztathatnak, és még azt is lehetővé teszik, hogy a vezeték nélküli és telefonhálózatok elérhetetlensége esetén is kommunikálhass szeretteiddel. Kézzel válogattunk össze néhányat a legjobb alkalmazások közül szinte minden vészhelyzetre, akár tüntetésre készülsz, akár útközben szeretnél tájékozódni.

A legjobb vészhelyzeti riasztásokhoz

VÉSZ

A külföldi mintára fejlesztett magyar alkalmazás a katasztrófavédelem berkeiben került kiadásra, ingyenesen letölthető Androidra és iOS készülékekre is. A VÉSZ egy rövidítés, a veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatásból ered, és magát az alkalmazást tabletre és okostelefonokra fejlesztették ki. Az alkalmazásban hírek és információk érhetők el, illetve ami még fontosabb, figyelmeztetéseket és riasztásokat is feldob, ezzel valósidejű, hiteles információkkal látja el a felhasználót az aktuális eseményekről.
A menürendszer az utolsó frissítéssel egyszerűbb lett, és most már lehet értesülni közúti balesetekről, tűzesetekről, különböző tűzoltói beavatkozásokról, illetve az időjárás miatt kiadott riasztásokról is. Az üzenetek pontosságát segíti, hogy már helymeghatározás alapján a közelben kiadott riasztásokat, megtörtént eseményeket jelzi elsősorban az alkalmazás. Már lassan 9 éve működik az alkalmazás, a fejlesztése folyamatos.

Citizen

A Citizen a 2020-as év egyik legnépszerűbb biztonsági alkalmazásává vált a közelmúltban az Egyesült Államokban lezajlott tüntetések után - de arra is kiváló, hogy nyomon kövesse, mi történik a környéken, és általában véve is biztonságban maradjon. Az incidensekről szóló riasztások a közelben tartózkodóknak pingeltek, és az alkalmazás a rendőrségi szkenneralkalmazásokhoz hasonlóan működik, megmutatva az incidensek részleteit és a helyszínt ábrázoló térképet. Ha belebotlik egy éppen zajló incidensbe, az alkalmazásban megoszthat egy élő közvetítést, így mindig gondoskodhat arról, hogy biztonságban maradjon, és ne kerüljön veszélybe. A Citizen nemrégiben bevezette a SafeTrace funkciót is, amely a kontaktok nyomon követésére szolgál, és naprakész információkat nyújt a koronavírus világjárványról az Ön városában, államában vagy országában.

A Citizen magyar alternatívája: A HelpyNet

Van szerencsére hasonló magyar fejlesztés, amit egy nyugdíjas rendőr készített el, és a HelpyNet névre hallgat. Egyenlőre még nincs olyan széles körben használva mint a külföldről behozott rendszerek, de jó úton halad. Lényegében egy olyan alkalmazásról van szó, amelyhez a helyi rendfenntartó erők és a település lakó csatlakozhatnak, és az appon keresztül bűncselekményt, gyanús személyeket és egyéb gondokat jelezhetnek. Falusias környezetben nagyon hasznos lehet a három fő funkció:

  • egészségügyi segélykérés
  • SOS segélykérés/hívás
  • „gyanús alakok” jelzése

Az Életmentő App

A Magyar Országos Mentőszolgálat applikációja arra való, hogy akár egy gombnyomásra hívhassuk a mentőket ha baj van. Saját profilt állíthatunk be, amelyben az ismert betegségeinket, gyógyszerérzékenységeinket írhatjuk le, ezzel segítve a kiérkező mentősök munkáját is. A mentősök megkapják a helyadatokat, a töltöttségi szinteket is. A riasztásokat telefonhívásként is elindíthatjuk, illetve a központ megkapja az információkat az appon keresztül is, emiatt érdemes bekapcsolni a telefon helymeghatározását. A segélykérési lehetőségen túl pedig hasznos funkció még a közelben lévő azon helyek mutatása, ahol defibrillátort vagy egészségügyi segítséget kaphatunk. Az alkalmazás ingyenesen letölthető.

Földrengés

A világ első számú földrengésalkalmazása több megbízható forrásból, például a U.S. Geological Survey, a GeoScience Australia és az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ adataiból merít, és akár négy riasztást is küldhet a rengés helye és/vagy erőssége alapján. A térkép különböző méretű és színű köröket mutat a földrengések idejéhez és erősségéhez kapcsolódóan világszerte, és könnyen szűrhet hely vagy erősség szerint. Az eseményre kattintva részletesebb adatok jelennek meg, például a földrengés erőssége, mélysége, a hely koordinátái és a keletkezési idő - az adatokat pedig könnyű exportálni a Google Earth-be, vagy megosztani a barátokkal és a családdal e-mailben, a Facebookon vagy a Twitteren keresztül.
Nézze meg a praktikus Today Widgetet az elmúlt 24 órában az Ön országában bekövetkezett rengések részleteiért, vagy tekintse meg a 2013-ig visszamenőleg visszamenőleg a világméretű földrengések részletes katalógusát. Az Earthquake 15 különböző nyelvet, valamint a 3D Touch és a Haptic Feedback funkciót támogatja. Sajnos Android verzió nem érhető el - de az iOS alkalmazás együttműködik a Sirivel, így csak annyit kell mondanod: "Hé Siri, mik a legutóbbi földrengések [tartózkodási hely] közelében?", hogy megtudja, mi történik a közelében.

Bsafe

Akár vakrandira indulunk, akár csak hazafelé sétálunk munka után, a bSsafe jelenleg a legnépszerűbb személyes biztonsági alkalmazás a piacon. Jelöljön ki egy (vagy három) gondviselőt, akik vészhelyzetben hívást kapnak, amelyet az SOS gomb megnyomásával vagy egy kulcsmondat kimondásával aktiválhat, amikor az alkalmazás nyitva van. Vészhelyzetben automatikusan rögzíthetünk és streamelhetünk videót is, vagy megkérhetjük a kijelölt „gondviselőt”, hogy kövesse a tartózkodási helyet a térképen, mintha hazakísérne. Az alkalmazással elküldhető a pontos tartózkodási hely, ha esetleg hazavinnének, és ha az a randi nem a terv szerint alakul, még egy hamis telefonhívást is kaphat, ami tökéletes ürügyet ad a távozásra. A Bsafe ingyenesen használható, de lehetőség van prémium előfizetésre is, amely 24 órára szól - ideális egy éjszakai kiruccanáshoz a város másik végén -, vagy választható heti vagy éves előfizetést 2 dollártól.

A végszó

A fenti alkalmazások többsége nem éppen online kaszinó applikáció, szóval szórakoztatásra nem használhatók. Ettől függetlenül azonban fontosságuk kiemelkedően jelentős, és nagyon is érdemes ezeket telepíteni, hogy ha szeretné biztonságban érezni magát a felhasználó.


 

h i r d e t é s