h i r d e t é s

A Lex CEU után jöhet a Lex Jordán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Lex CEU után jöhet a Lex Jordán

2017. április 07. - 14:53

 

A színházigazgatók kinevezéséről szóló törvényt is átírnák, mégpedig úgy, hogy a kormányzat sokkal nagyobb szerepet kapna akár egy vidéki színház vezetőjének kiválasztásában is. - írja a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu

A megyei jogú városok vezetői kedden kapták a levelet, hogy véleményezzék csütörtökig az erről szóló tervezetet

– tudta meg a valasz.hu. A lap úgy tudja, más, a társadalmi egyeztetésbe elvileg bevonandó szervezetek nem kaptak ilyen levelet.

A törvénymódosítás apropóját valószínűleg a Jordán-ügy adja, rendet vágnának a kinevezési gyakorlatban. A lényege az, hogy a színházigazgatói kinevezések elvárásrendszerét kormányrendeleti szintre vinnék.

A miniszter felmentést adhatna mondjuk olyan elvárások alól, hogy a színházigazgatónak szakirányú végzettségre van szüksége. Már ha a pályázó rendelkezik előadó-művészeti szervezetben szerzett legalább ötéves vezetői gyakorlattal. Azon, hogy ezt az öt évet is csökkentsék három évre, a valasz.hu értesülései szerint megy még a vita, de ha mondjuk a három év lesz a befutó, az leginkább a kaposvári igazgatói posztot Rátóti Zoltán lemondása után betöltő Fülöp Péter menedzsernek lenne jó.

A kinevezések viszont alapvetően változhatnak meg. A kormányrendeletterv ugyanis két változatban készült el. A tervezet „B” változata a nyílt pályázati eljárás mellett megteremti meghívásos pályázati eljárás meghirdetésének lehetőségét is: a lap informátorai szerint ezt a változatot az MMA nyomja.

Így értelmetlenné is válna az egész aprólékos módosítás, olyan új rendelkezések például, hogy ha a kuratórium választottját nem fogadja el a fenntartó, akkor kötelező megindokolnia azt.

hvg.hu


 

h i r d e t é s