h i r d e t é s

A magyar nagykövetségek berkeiben annyit offshore-oznak amennyi szerintük belefér

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyar nagykövetségek berkeiben annyit offshore-oznak amennyi szerintük belefér

2017. október 04. - 17:25

 

A nagykövetségek elégedetten rácsaphatnak dagadozó offshore aktatáskájukra. A salátatörvénybe elhelyezett módosítás miatt engedelmesen simulnak a szabályok: az a cég átlátható, amely velük szerződést köt.

Forrás: 24.hu

Azt már tudjuk, hogy a Fidesz szerint az átláthatóság vagy átláthatatlanság egy szubjektív kérdés, főleg, hogyha az állam ügyleteiről vagy fideszes oligarchákról van szó. Egy kedden a parlamentben tárgyalt törvény viszont nagyjából azt mondaná ki, hogy

az az átlátható, akire a magyar állam azt mondja, hogy az. 

Na jó, ennél kicsit szűkebb a kör, de a lényeg valami ilyesmi. Az egyes törvények biztosítási, illetve pénzforgalmi tárgyú jogharmonizációjával kapcsolatos módosításáról szóló T/17566. számú törvényjavaslat egy igazi salátatörvény, amely alapvetően a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel hivatott harmonizálni a magyar szabályokat.

A törvény 69. és 70. paragrafusa viszont valami egészen mást ér el.

Ezek azt mondják ki, hogy

az a külföldi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amellyel Magyarország külképviselete a külképviselet működtetése,

üzemeltetése, fenntartása vagy feladatainak ellátása érdekében visszterhes szerződést köt, – a megkötött szerződés vonatkozásában – átlátható szervezetnek minősül.

Vagyis az a cég, amellyel egy nagykövetség szerződést köt, rögtön átláthatónak minősül. Ez azért érdekes, mert eddig a szabály azt mondta ki, hogy a külképviseletek csak olyan cégekkel köthetnek szerződéseket és fizethet nekik magyar közpénzzel, amelyek bizonyos pénzmosás ellenes és egyéb szabályok szerint átláthatónak minősültek.

Ezt egyrészt az államháztartásról szóló törvény, másrészt az

Alaptörvény is kimondja. A törvényjavaslat tehát megfordítja a logikát,

nem az köthet szerződést egy nagykövetséggel, aki átlátható, hanem azt tekintik átláthatónak, aki szerződést kötött a nagykövetséggel.

Az Alaptörvény azt mondja ki, hogy

A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.

A változtatásból azt lehet sejteni, hogy bizonyos külképviseleteknek nehéz volt olyan cégeket találni a nagykövetségek és konzulátusok ellátására, amelyek megfelelnek ezeknek az átláthatósági szabályoknak, vagy egyenesen meg is szegték ezeket az előírásokat a magyar külképviseletek. 

index.hu


 

h i r d e t é s