h i r d e t é s

A magyar parlamenti képviselők több mint felét egyetemre sem vennék fel, mert nincs nyelvvizsgájuk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyar parlamenti képviselők több mint felét egyetemre sem vennék fel, mert nincs nyelvvizsgájuk

2019. február 20. - 14:17

 

2020-tól Magyarországon egyetemi és főiskolai felvételihez kötelező lesz a középfokú írásbeli és szóbeli nyelvvizsga. - írja a 168ora.hu.

Illusztráció: MTI

Ami azt jelenti, hogy a jelenlegi országgyűlési képviselők 58 százaléka nem is próbálkozhatna diploma megszerzésével ezekben a felsőoktatási intézményekben

– derül ki a 24.hu cikkéből. A portál 114 olyan parlamenti képviselőt számolt össze, akinek nincs meg a szükséges nyelvvizsgája, közülük

  • 76-an fideszesek, 
  • 11-an KDNP-sek,
  • 8-an a Jobbik tagjai,
  • 6-an MSZP-sek
  • 6-an DK-sok,
  • 3 LMP-sek, 

de nincs nyelvvizsgája egy párbeszédes, egy független illetve az egyedüli nemzetiségi országgyűlési képviselőnek sem.

Ami a fideszes politikusokat illeti, szégyenpadon ül maga Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Németh Szilárd alelnök, Kubatov Gábor pártigazgató és Kósa Lajos volt debreceni polgármester is, az ellenzéki oldalon pedig Gyurcsány Ferenc és Bangóné Borbély Ildikó sem büszkélkedhet nyelvvizsgával. Ez annak ellenére kínos, hogy a nyelvvizsga hiánya nyilvánvalóan nem jelenti a nyelvtudás hiányát, Orbán Viktor például Soros György egykori oxfordi  ösztöndíjasaként társalgási szinten beszél angolul, beszédeket is tart a nyelven.

Bár a Magyar Hírlap február elején megszellőztette, hogy a reménybeli diákoknak mégsem lesz kötelező a középfokú nyelvvizsga az egyetemi és a főiskolai felvételihez, az Emmi sietve cáfolt.

168ora.hu


 

h i r d e t é s