h i r d e t é s

A magyarok alszanak a legrosszabbul Európában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A magyarok alszanak a legrosszabbul Európában

2020. október 06. - 13:12

 

A stressz és az alváshiány közti összefüggés meglepő eredményt hozott egy európai felmérés szerint

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek és 38%-uk nincs megelégedve alvásának minőségével – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából. Az érték kiugróan magas, Európában mi alszunk a legrosszabbul. A koronavírus drasztikus változást hozott, felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre: az eleve rosszul alvó (38%) válaszadók negyedének még tovább romlott alvásminősége.

A magyarok 66%-a stresszes

Az Ipsos nemzetközi, fogyasztói elégedettségi felmérésében arra kereste a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta. A 1,5 méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat. A Huawei megbízásából készített, mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban.  Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, (37% érzékelt negatív változást ezen a téren, majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb fizikai állapotba került a pandémia megjelenése óta, de érdekes módon romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így). A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66% vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48% szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban).

62%-uk nem tudja kipihenni magát

Számos különböző tényező befolyásolhatja alvásminőségünket. A nem megfelelő matrac, a rossz párna vagy a túl vastag takaró eltörpül a stressz alvásra gyakorolt hatásai mellett. A megkérdezettek 15%-a úgy érzi, a stressz miatt romlott az alvásminősége, 63%-a véli úgy, hogy ez is okozhatja az éjszakai forgolódást. Ráadásul a magyarok emellett más, különböző egészségügyi – mentális és fizikai – problémáktól is szenvednek, beleértve az energiahiányt (44%), az alvászavarokat (38%), a motiválatlanságot (29%) és a szorongást (29%). A legtöbb esetben ezek a tipikus stressztünetek szintén az elmúlt hónapokban jelentek meg vagy erősödtek fel.

A magyarok 44 százaléka egyáltalán nem elégedett az alvásának minőségével és mennyiségével. 47%-uknak gondot okoz az elalvás, 39%-uk pedig nehezen alszik vissza, ha éjszaka felébredt. A megkérdezettek 62%-a vallja, sokszor fáradtabbnak érzi magát alvás után, mint előtte.

Stresszkezelés – Élen a gyógynövény és a tea

A kutatásban résztvevők egyértelműen kapcsolatot vélnek felfedezni a stressz és az alvásminőségük romlása között. A magyar emberek bevált kikapcsolódási módszere a barátokkal/családdal (93%) eltöltött idő, a zenehallgatás (91% legalább néha megteszi ezt), illetve a videós/tévés tartalmak fogyasztása (ezt 84% említi). A magyarok több mint harmada (41%) gyógynövényes gyógyszerekben vagy teákban keres segítséget, némelyikük a fizikai aktivitásban (34% legalább időnként fut, 28% az edzőterembe jár), vagy a meditációban (36% töltődik fel általa).

A technológia ebben is segít

A válaszokból kiderült, a megkérdezettek törekednek arra, hogy csökkentsék mindennapi életükben a stresszt, ezáltal javítsanak alvásminőségükön. Ehhez különböző technológiai eszközöket is bevetnek: az alvászavarral küzdők több mint fele (51%) válaszolt úgy, hogy okostelefonos és egészségügyi alkalmazásokat használ kikapcsolódáshoz/elalváshoz, amivel növelheti az alvásminőségét, könnyítheti az elalvást, zavartalanná teheti a pihenését. Nemcsak az elalváshoz, hanem az alvás minőségének méréséhez is használják az okoseszközöket, a legtöbben (58%) okosórát választanak alvásuk feltérképezésére.

Profi mérőeszköz a csuklónkon

„Kíváncsiak voltunk arra, milyen módon változtatta meg a kialakult járványügyi helyzet a lakosság stressz - szintjét, egyben rá szerettük volna irányítani a figyelmet arra, hogyan és milyen módon segíthet a technológia felismerni, miért nem alszunk jól, mikor, mennyire vagyunk stresszesek – mondta Trubek Zsuzsa.  A Huawei Technologies Hungary pr-menedzsere kiemelte, a vállalat legújabb okosórája, a Huawei Watch GT 2 Pro folyamatosan méri a felhasználó stressz-szintjét, fejlett érzékelői figyelik alvási fázisait és személyre szabott tanácsokkal is segít abban, hogyan viselői feloldják a stresszes helyzeteket.”


 

Kommentek

h i r d e t é s