h i r d e t é s

A Momentum az Európai Bizottság segítségét kéri a pedagógusbéremeléshez és a státusztörvény visszavonásához

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Momentum az Európai Bizottság segítségét kéri a pedagógusbéremeléshez és a státusztörvény visszavonásához

2023. május 30. - 14:54

A Momentum azt szorgalmazza, hogy az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetésének legyen feltétele az átfogó oktatási reform is.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője (b, elöl) és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke (j, elöl) sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostor előtt 2023. május 30-án. Mögöttük a Momentum országgyűlési képviselői és az elnökség tagjai. - Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Momentum a következő időszakban azért fog dolgozni, hogy az Európai Bizottság emelje be az EU-s pénzekkel kapcsolatos meglévő feltételek közé az oktatás átfogó reformját, beleértve a státusztörvény visszavonását és a pedagógus-béremelést – jelentette be Donáth Anna, a párt EP-képviselője és Gelencsér Ferenc pártelnök kampányindító sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostornál található kordon előtt hétfőn.

Donáth Anna még hétfőn Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Parlamentben szólaljon fel az ügy érdekében a magyar költségvetésről szóló vitán. A sajtótájékoztatón Donáth Anna elmondta: „Súlyos válságban a magyar oktatás. Drámai a tanárhiány, elavult a tananyag és évről évre romlanak a diákok eredményei. A tét egy teljes generáció, ezáltal pedig az egész magyar nemzet jövője. Ha ugyanis az oktatás válságát nem oldjuk meg, egy generáció veszíti el az esélyét a felemelkedésre. A kormány azonban a pedagógusok és a diákok tiltakozásaira státusztörvénnyel, könnygázzal és gumibottal válaszol. Láthatóan eszük ágában sincs megoldani az oktatás válságát. Ezért a Momentumban úgy döntöttünk, hogy megkérjük a Bizottságot, hogy emelje be az EU-s pénzekkel kapcsolatos meglévő feltételek közé a státusztörvény visszavonását, az azonnali, 50 százalékos pedagógus-béremelést, és a magyar oktatás átfogó reformjának elindítását a pedagógusok és a diákok bevonásával.”

„Hamarosan egy olyan törvényt akarnak lenyomni a pedagógus-társadalom torkán, ami végleg megfosztja őket a jogaiktól és a megbecsülésüktől. Egy pedagógus-rabszolgatörvény készül. Ki kell mondanunk az igazságot: a magyar oktatás lassan, de biztosan veszíti el azt a funkcióját, hogy felkészítse a gyermekeinket az életre, és segítse boldodulásukat, felemelkedésüket a társadalomban” – mondta Gelencsér Ferenc. (hang.hu)