h i r d e t é s

A Művelődés Háza 2020. február havi rendezvényei

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A Művelődés Háza 2020. február havi rendezvényei

2020. január 15. - 16:33

 

Szeretettel várjuk februári rendezvényeinkre.

február 6-án 17 órakor (Kötelezők – színpadon! 2.)

Petőfi Sándor: JÁNOS VITÉZ

Petőfi Sándor remekműve, a János vitéz a magyar irodalom legbecsesebb értékei közé tartozik. Számtalan földolgozást ért meg, színpadon, játék-és rajzfilmen egyaránt látható. Ezek közül kiemelkedik az a változat, amelyet Heltai Jenő és Kacsóh Pongrác neve fémjelez.

A János vitéz mindig megdobogtatja és melegséggel tölti el szívünket. Pedig a multikultúra önmagukat felkenő apostolai egyfolytában fanyalognak rajta, ódivatúnak, idejétmúltnak tartják. Hogy mennyire nincs igazuk, erre ez az előadás a fényes bizonyíték, mert mindenhol vastapsot aratva, táblás házak előtt játsszák.

 

2020. február 14-én, pénteken 10 órakor - Babaszínház

Kabóca Bábszínház: ÜL, ÁLL, FEKSZIK

Játssza:

Fekete Ágnes

Zeneszerző: Gyulai Csaba

Tervező: Szabó Ottó

Dramaturg: Somogyi Tamás

Rendező, koreográfus: Góbi Rita

Leül, feláll, körbenéz, jobbra szalad, balra ugrik, játszik, felfedez. Keres. Talál? Mit rejthet a színes doboz? Kincseket vagy kacatokat? Mindennapi tárgyakat? Mit kezdjünk a cipővel, és a tűzzel vagy a vízzel? Mit csináljunk, ha elakadunk, ha a saját kezünkbe gabajodunk? Ha a lábunk hátrafelé halad, ha a fejünk magától bólogat? Próbáljuk meg felfedezni! Ha erre ennyi, akkor arra mennyi? Hány ujjam van? Ez a térdem? Ha erre ugrok, oda érek? Ez mind én vagyok és nem más? Milyen egyforma minden és mégis mennyire más! Góbi Rita táncművész, koreográfus mozdulatokra és gesztusokra épülő játékos előadása saját magunk és környezetünk felfedezéséről a legkisebbeknek, Fekete Ágnes bábművész előadásában.

20 perc előadás, 20 perc játék, 0-4 éves korig ajánlott

Belépőjegy: 1.000 Ft (mama+baba)

 

február 14-én 18 óra  (Kulturházak éjjel-nappal keretén belül)

ÁZSIA EXPEDÍCIÓ, Mongólia

Kalandozás őseink földjén terepjárókkal 

Németh Márton képes-hangos stand-up előadása a 18 000 Km-es útról.

100 perc

 

2020. február 15-én, szombaton 16 órakor

Sára Labor: Dzsungel könyve: A FEHÉR FÓKA – Bábkuckó

“Limmershin, a téli ökörszem mondta el nekem ezt a történetet… Furcsa kis madár ez a Limmershin, de az igazmondáshoz – ahhoz ért.”

Kipling meséje - A dzsungel könyvéből - Kotikról, a fehér fókáról szól, aki bejárja a világot, hogy egy olyan szigetet találjon népének, ahol biztonságban élhetnek, és nincsenek kitéve a fókavadászat veszélyeinek. Bejárjuk a Föld tengereit és a fókák mellett találkozunk sirállyal, pelikánnal, rozmárral, delfinnel, polippal, pingvinekkel és egyéb állatokkal is… A világkörüli utazást a közönség segítségével, közösen elevenítjük meg .

Az előadás során Limmershin, a kismadár nemcsak arról mesél, hogy milyen fontos a kitartás, hanem arról is, hogy miért vadásszák a fókákat, és miért nem túl népszerű az ember a tenger népe között. A környezettudatos gondolkozással kapcsolatos „nehéz” témák a lehetőségek szerint minél könnyedebben, „fogyasztható” módon kerülnek elő, miközben elvarázsol Kipling csodálatos meséje.

45 perc, 3-10 éveseknek ajánlott.

Kamaratermi előadás max. 50 főnek.

Belépőjegy: 500 Ft

 

február 15-én 18 órakor (Kulturházak éjjel-nappal)

A NAP KAPUJA - Erdélyi Lili Ada művének monodráma változata

 A regény a 2019. évi Könyvhéten jelent meg

 A napkapuja.hu weboldalon tájékozódhatnak a művel kapcsolatban  

Előadja: Erdélyi Lili Ada 

Rendező és zene: Németh Márton

Két felvonás, 110 perc

 

február 17-én 19 órakor

Loleh Bellon: A csütörtöki hölgyek - vígjáték

Szereposztás:

Sonia

Papadimitriu Athina

 

Marie

Szabó Éva

 

Helene

Borbáth Ottília

 

Jean

Jerger Balázs

 

Victor

Mészáros Tamás

 

Fordította: Szántó Judit

Rendező: Szitás Barbara

Három idős, vérbeli párizsi hölgy, Sonia, Marie és Helene csütörtök délutánonként együtt teázik. Mindez játékos, mozgalmas formában, hiszen a nők mindig szórakoztatóak. Nem?

Valószínűleg mindenki ráismer egy-egy barátjára, ismerősére vagy önmagára egy csütörtöki hölgyben.  Csütörtökönként minden szóba kerül: a múlt, a gyerekkor, a szerelmek, a család, a mindennapok kis örömei és kudarcai. Mindig megvitatják aktuális gondjaikat. Jelmezbál, részvények, kriptabővítés, sütés, fogpótlás, tévéműsor, gyereknevelés, munka, öregedés, halál.
Az írónő, aki maga is színésznő, teljes beleérzéssel éli és írja meg ezeknek a hölgyeknek az életét. Miközben pereg előttünk a játék, nyilvánvalóvá válik, hogy franciák, oroszok, magyarok nagyon hasonlítunk egymásra. Legalábbis az asszonyok.

 

Február 20-án és 21 –én 15 és 18 órakor

A csodapadlás – A Musical Akadémia JP Esztergom előadása

Történetünk egy hétköznapi kisfiú nem hétköznapi csodavilágában játszódik.
A Damjanich utcai ház piciny lakásában élik mindennapjaikat, mit sem sejtve környezetük csodavilágáról. Egy napon történetünk hőse kíváncsiságának nem tud határt szabni és felbátorodva nekiindul a padlásnak, ahol megpillantja a csodát!
Hogy mi történik vele ezután?
Tekintsd meg te is a Damjanich utcai padlás rejtelmes világát.
Rendező: Papp János JP
Író: Karolina Szeghy

 

2020. február 22-én, szombaton 16 órakor

FARSANGFARKAMuzsikus Gábi és Barátai koncertje

Interaktív, vidám koncert a gyerekek közreműködésével, melyben kiderül, hogy otthon, az óvodában, iskolában, mindenütt körbe vagyunk véve hangszerekkel: kerékpárpumpa, mankó, söprűnyél, portörlő… Észrevesszük őket?

Az együttes tagjai:

Kovács Gábor: hegedű, klarinét, portörlő, mankó, kerékpár-pumpa, PET palack, ének

Schwartz Roland: tangóharmonika, ének

Korsós Tibor: basszusgitár, dob, ének

Ritter Péter: gitár, ének

60 perc, óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlott.

Belépőjegy: 1.000 Ft

 

február  26-án 18 órakor Kamaraszínpad)

Griskovec:  Hogyan ettem kutyát? - monodráma

Előadja: Gál Tamás Jászai Mari díjas színművész

A dráma története gyermekien egyszerű. Egy ember, az Elbeszélő arról beszél, miként szolgált le három évet a csendes-óceáni flottánál. Igen. A szöveg ereje nem a mit?, hanem a hogyan mondja el? kérdésben rejlik.

Magyar nyelvterületen először, a világ színházi életében pedig – Jevgenyij Griskovec, és a kiváló lengyel őstehetség Marek Szitarski után – harmadszor mutatják be ezt a művet. Az előadás mögött ezúttal Gál Tamás (Elbeszélő) és Czajlik József rendező állnak. A munkálatokban konzultánsként Hunčík Péter, látványtervezőként pedig Őry Kati vettek részt.

Az előadás időtartama: 90 perc

A 9. Nemzetközi Kaleidoszkóp Fesztiválon Budapesten Gál Tamás Griskovec: Hogyan ettem kutyát című monodrámával megnyerte a fesztivál fődíját, a Kaleidoszkóp Díjat


 

h i r d e t é s