h i r d e t é s

A nemdohányzók is napi három cigarettát "szívnak" a nagyvárosokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A nemdohányzók is napi három cigarettát "szívnak" a nagyvárosokban

2018. augusztus 16. - 14:17

 

A tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el - figyelmeztetett az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A légszennyezés egészségügyi hatásait vizsgálta az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség  nyáron a leglátogatottabb Európai városokban - számolt be a Greenfo

A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék koncentrációja alapján. 

Ennek alapján Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista.

A szakemberek azt javasolják, szennyezett levegőn ne végezzünk fizikai tevékenységét, és ne is együnk a szabadban.

A nyári városlátogatások viszont éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről, így a turisták, a gyerekek is, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő

– jelentette ki Jens Müller, a szövetség levegőminőségi és dízel koordinátora.

Budapesten sem jobb a helyzet: az ide látogatók, ahogy az itt élők is napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be– mondta Lukács András, a Levegő

– mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

 

Mint mondta, a helyzet javításához elsősorban lakossági összefogásra van szükség, hiszen kutatás szerint minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb ott a környezet állapota. 

Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni.

A portál szerint a civil szervezetek mérései alapján a helyzet valószínűleg rosszabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s