h i r d e t é s

A német szakszervezetek is a magyar kollégáikért harcolnak!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A német szakszervezetek is a magyar kollégáikért harcolnak!

2018. december 13. - 07:54

"Munkaidő, amely mellett élni is tudsz!..." Nyugat-európai árak - ázsiai fizetések Magyarországon

IG Metall Deutschland

A német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens üzemi szakszervezetei is szolidaritásukról biztosították a magyar dolgozókat a rabszolgatörvényként elhíresült új, a Munkatörvénykönyvének módosítása ellen tiltakozva.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség "Munkaidő, amely mellett élni is tudsz - legyen ez így Magyarországon is!" címmel közös nyilatkozatot kapott a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens üzemi szakszervezeteitől - olvasható az IG Metall Magyarországra küldött üzenetében.
*

"Felszólítjuk vállalataink vezetőit, hogy gondoskodjanak arról, hogy a magyar szakszervezetek az üzemekben kollektív szerződéseket és bérmegállapodásokat köthessenek, amelyek célja a jó fizetés és az egészséges munkafeltételek biztosítása. Felszólítjuk őket, hogy lobbi-tevékenységüket Magyarországon arra használják, hogy a szakszervezetek és a munkavállalói szakszervezeti képviseletek jogai és munkafeltételei javuljanak. Magyarországon a vonzó munkahelyek legjobb garanciája a megfelelő érdekvédelmi jogok és az autonóm kollektív szerződés megkötésének biztosítása - olvasható a német munkások nyilatkozataiban.


A kép illusztráció!

Emellett megjegyzik, hogy míg Magyarországon az árak szinte nyugat-európaiak, a bérek a német negyedét-harmadát teszik ki - ennek megfelelően a munkások anyagi problémáit nem a túlórákkal kellene megoldani, hanem a bérek emelésével. A nyolcórás munkaidőt már a kommunista diktatúrában is biztosították!... Ebből nem engedhetünk. A német szakszervezetek emellett a hároméves elszámolási időkeretet is elfogadhatatlannak tartják.

A németországi szakszervezetek mellett a bajorországi polgárjogi szervezetek is támogatásukról biztosították a magyar dolgozókat.  A müncheni, stuttgarti és a düsseldorfi szakszervezetek tiltakozásokat küldtek az Orbán-kormánynak azért, hogy a magyarországi kollégáik ellen is terrorelhárítókat és gázfegyvereket vetnek be.  Több újság közli azt a budapesti plakátot, amelyen a következő szöveg áll: "NEM TUDUNK NEKTEK ANNYIT ADNI, AMENNYIT TI LOPTOK!..."  

 

Kollár Erzsébet,
az első magyarországi szabad szakszervezet
alapító tagja (Düsseldorf)