h i r d e t é s

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint lehet éheztetni a menekülteket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint lehet éheztetni a menekülteket

2019. augusztus 16. - 10:50

 

Legalábbis erre utal érdektelen magatartásuk, ahogy a tranzitzónában embertelen körülmények közt tartott menekültek helyzetének vizsgálatát non chalance-szal lesöpörték az asztalról. Miért is kéne foglalkozni azzal, hogy emberként bánjunk azokkal, akiknek egyetlen bűnük, hogy nincs hová menniük.

A kép illusztráció! - Fotó: Kovalovszky Dániel / Forrás: 168ora.hu

Látszik, mennyit tanultunk abból, hogy az 56-ot követően Magyarországról menekülőket milyen sokan segítették a világ civilizált felén. Persze könnyű azt mondani, hog y a jelen helyzet más, sajnos nem az.

Talán az lehet az ok, hogy nem túl szerencsés módon Szél Bernadett tette a feljelentést és ismerve az ő vitatható politikai ténykedését megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy az egész nem több rosszul leplezett kampányfogásnál.

A független országgyűlési képviselő júliusban fordult a rendőrséghez hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, és testi sértés megalapozott gyanúja miatt, azt állítva, hogy 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar hatóságok. Erre válaszul az NNI először feljelentés-kiegészítést rendelt el, gyakorlatilag azt kérve Szél Bernadett-től, hogy helyette vizsgálja ki az ügyet. A hatóság a többi közt szerette volna megkapni

  • a nemzetközi jelentéseket, a részletekbe menően taglalják az éheztetés körülményeit,
  • a feljelentésében megjelölt 23 külföldi személyes adatait,
  • és az Emberi Jogok Európai Bíróságának az ügyben hozott döntéseit, amelyek kötelezik a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában lévő embereknek.

Bár az éheztetések ügyében a Magyar Helsinki Bizottság minden alkalommal az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul, amely minden alkalommal kimondja, hogy a magyar hatóságoknak kötelessége etetnie a tranzitzónába zárt menekülteket, a nyilvános bírósági döntésekben csak az érintettek nevének kezdőbetűi szerepelnek, a menekültektől pedig egyenként kellene beleegyezést kérni, hogy a személyes adataikat használhassák.

Mivel azonban a magyar hatóságok is körülbelül a(z ál)szent inkvizíció szintjén mozognak. És mivel annyi eszük nincs, hogy a kenyéradóikat megregulázzák végre annak esélye, hogy hirtelen megvilágosodnak és emberséget mutatnak, nagyjából zéró.

Ennek megfelelően az NNI komoly felelősségre vonásnak néz elébe. Persze ezt majd arra alkalmasabb nép fogja végrehajtani.


 

h i r d e t é s