h i r d e t é s

A NER új csodafegyvere: a börtön. Ami, aki nem tetszik, azt sittre vágják

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A NER új csodafegyvere: a börtön. Ami, aki nem tetszik, azt sittre vágják

2018. június 13. - 18:23

 

Börtönnel fenyegeti a hatalom a rászorulók támogatását. Majd börtönnel fenyegeti a rászorulókat. Utolsó kérdésünk: mikor fenyegeti végre börtön ezt a hatalmat? - írja a b1.blog.hu.

Forrás: b1.blog.hu

Bajkai István fideszes képviselő arra kéri a kormányt, hogy a jelenlegi alkotmánymódosítás során teremtse meg annak jogi lehetőségét, hogy ne lehessen életvitelszerűen közterületen élni.

olvasható a Fidesz honlapján. Nincsenek illúzióink, pontosan tudjuk, mit jelent, ha a "Fidesz kér" valamit a kormánytól: a kormányzati szándék már megvan, valószínűleg vagy egy minisztériumtól, vagy a Rogán-Habony kettőstől érkezett a visszautasíthatatlan felkérés, hogy ugyan kérjék meg szépen a kabinetet erre-arra. Kijelenthető tehát, hogy akár már a következő hetekben, akár az Orbán által belengetett alkotmány-felülvizsgálati periódusban sor kerül a hajléktalanság betiltására.

Egészen elképesztő a feltételezés, hogy a kormányzat képviselői valóban nem érzik abszurdnak és végtelenül groteszknek ezt: "a hajléktalanság betiltása".

S hogy miért kell erre feltétlenül sort keríteni? Mert: "Nagyon sokak számára Budapest nemcsak egyszerűen otthon, de Magyarország - és a Kárpát-medence - szellemi, gazdasági, kulturális központja." Ez az indok. Leegyszerűsítve: a hajléktalan nem elég esztétikus egy "szellemi, gazdasági, kulturális központ" számára. Rombolja Budapest imázsát az utcán élők látványa.

Utóbbi kijelentéssel például egyet is tudunk érteni. Az azonban a legfideszesebb megoldás, amire most a kormány készül - több szempontból is:

– ami nem tetszik a hatalomnak, azt eltünteti szem elől,

– a valódi problémát esze ágában sincs megoldani, csak besöpri a szőnyeg alá, hogy ne legyen látható,

– a büntetőjoggal korbácsolja el a színről a neki nem tetszőket,

– ha ez nem megy ilyen-olyan szintű jogszabályokkal, akkor majd az alaptörvénybe vésik bele, oszt jónapot.

Nézzük fordított sorrendben.

Nem ez lenne az első alkalom, amikor a törvény szigorával próbál a Fidesz fellépni egy szociális-humanitárius katasztrófahelyzettel szemben. (Persze, üvöltő a hasonlóság a menekültekkel szembeni bánásmóddal, de most nem erről van szó.) Ez a hatalom először 2011-ben nyilvánította szabálysértésnek a hajléktalanságot. Ezt az alkotmánybíróság 2012-ben alkotmányellenesnek mondta ki. ezután a fővárosi önkormányzat hozott rendelet a hajléktalanok ellen - azt a jogszabályt 2014-ben a Kúria semmisítette meg. Mi tehát a megoldás? No, nem az, hogy annak kezeljük a kérdést, ami: szociális problémának! Inkább az alkotmányt faragjuk megint a Fidesznek tetsző módon, hogy eztán ne lehessen alaptörvény-ellenesnek ítélni, ha börtönnel fenyegetünk egy élet-válságot.

A büntetőjog bevetése a hatalomnak nem tetszők ellen ugyancsak nem új ötlet - bőven elég az épp a jogsegélyt nyújtó civileket börtönnel fenyegető jogszabály-tervezetre gondolni. De arra is láttunk már bőséggel példát, ahogy a kegyekből kiesettekre küldi rá a propaganda mellett a hatalom az adóhatóságot és a rendőrséget.

Azon is érdemes lehet elmélázni egy pillanatig: az emberi élet értéke valóban az adott egyén esztétikája kell, hogy meghatározza? Az ugyanis, amivel a hatalom érvel, hogy mindenkinek akad szálláshely és munka, egyszerűen nem igaz. Ma Magyarországon nagyjából 30 ezer hajléktalan él - miközben a szociális rendszer a legnagyobb fagyok idején képes 10 ezer férőhelyet biztosítani. A közmunka pedig – még ha lenne is – nem kiút olyan emberek számára, akik évek, de akár évtizedek óta kiszorultak a társadalomból. Őket rehabilitálni kellene, képessé és alkalmassá tenni ismét az emberi életre.

Képek forrása: b1.blog.hu

És most értünk el a legnagyobb hazugságig: a kormány azt sugallja, hogy ma Magyarországon az hajléktalan, aki az akar lenni. Elvégre mindenkinek ad fedelet és munkát a jótékony állam bácsi, aki pedig ezt nem fogadja el, az magára vessen. Tetszetős, jól hangzó érvelés, de a valóságban ocsmány, az embereket egymás ellen uszító, a szolidaritás írmagját is kiírtó hazugság ez. Ebből a fajtából sem ez az első - és sajnos nem is az utolsó, ahogy a Fideszt ismerjük.

b1.blog.hu


 

h i r d e t é s