h i r d e t é s

A női cukorbetegségről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A női cukorbetegségről

2017. november 23. - 13:04

 

A cukorbetegség, azaz a diabetes is eltérő módon van jelen a szervezetben. 

A férfiakra és nőkre is másképpen hatnak a különböző betegségek, így ezek is eltérő módon vannak jelen a két nem szervezetében.

Az elmúlt tizenöt évben több, mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon, mára már közel nyolcszáz betegről tudnak, de számos esetben az érintett nem is sejti, hogy ebben a betegségben szenved. Néhány évtizeddel ezelőtt a felnőttek körében volt elterjedt a betegség, mára azonban már a gyermekek is veszélyeztetettnek számítanak. A diabéteszek kilátásai a növekvő szám ellenére azonban javultak.

Két típusát különböztetjük meg a diabétesznek. Az egyes típusú betegeknél a szervezet inzulint nem termel, de egy idő után nem tudja megfelelő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, így inzulinrezisztencia alakul ki. Általában gyorsan tudomást lehet szerezni az egyes típusú cukorbetegség létezéséről a szervezetben, a tünetek a gyermekkorban napok, hetek során is kifejlődhetnek, a fiatal felnőttek esetében néhány hónapot jelenthet a folyamat.

A kettes típusú diabétesz ezzel szemben akár 15-20 évig is lappanghat a szervezetben. Akkor jelentkeznek a tünetek (vizeletürítés, szomjúság, bőrproblémák, lassabb sebgyógyulás, amikor már hosszabb ideje fennáll a betegség. A bőrfertőzés, amelyeket baktériumok okoznak gyakori szövődmény lehet, bizonyos testrészek elgombásodhatnak, figyelmeztető jel lehet, ha ezek nehezen gyógyulnak. 

A cukorbetegség kialakulása az általános tünetek mellett a nőknél további más tünetekkel is járhatnak. Ez lehet például szájban vagy hüvelyben megjelenő gombás fertőzés, hüvelyi folyás, húgyúti fertőzések megjelenése, vagy PCOS (policisztás ovárium szindróma) kialakulása is. Amennyiben ezeket a tüneteket nem kezelik a betegnél, akkor akár a gyermekvállalásról vagy független életviteltől is elbúcsúzhatnak az érintett nők.

A nők szexualitására is hatással lehet a diabétesz, a magas vércukorszint rengeteg energiát von el, így ilyenkor kimerültnek érezheti magát az érintett szexuális együttlét során. A cukorbetegség egyik legnehezebben kezelhető szövődménye a neuropátia, az idegek károsodása. Az ösztrogén megvédi a nőket a szív- és érrendszeri betegségektől a változókor előtt, a cukorbetegség viszont pont ezt a védelmi funkciót szünteti meg.


 

h i r d e t é s