h i r d e t é s

A női szívroham így ismerhető fel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A női szívroham így ismerhető fel

2018. június 13. - 10:38

 

A nőket kicsit másképp és más arányban érintik a különböző szívbetegségek, ezért érdemes tisztában lenniük az alábbiakkal.

Gyakori rizikófaktorok

Diagnosztizálatlan szívprobléma, fogamzásgátló tabletta szedése, dohányzás, nem megfelelő táplálkozás, túl kevés testmozgás - ezek mind a szívbetegségek rizikófaktorai, és tíz nőből kilencet érintenek. Fontos tudni, hogy szív- és érrendszeri megbetegedés olyan nők esetében is jelentkezhet, akiknél nincs meg egyetlen rizikófaktor sem. Náluk például előfordulhat az artériák megvastagodása. Erre fokozottan hajlamosak az olyan nők, akiknek a csípőmérete kisebb vagy nagyjából akkora, mint a derékbősége.

Korai rutinellenőrzések

A szívbetegségek nagyon gyakran tinédzserkorban vagy a korai húszas években kezdenek el kifejlődni, éppen ezért érdemes rendszeres kontrollvizsgálatokon ellenőriztetni a szívünket már huszonéves korban is. Így még időben felismerhető, ha valami gond van - ezáltal nagyobb a gyógyulás esélye is.

Nehezen észrevehető tünetek

Férfiak esetében a szívroham legfőbb tünetei közé tartozik a bal oldali mellkasi nyomás vagy fájdalom, amely gyakran kisugárzik a karba vagy az állkapocsba. Nőknél azonban a tünetek kevésbé nyilvánvalóak: kimerültség, hányinger, légszomj, emésztési gondok, hátfájás, állkapocsfájdalom is jelentkezhet. Ezen tünetek együttes észlelésénél érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

A fittség sem jelent teljes védelmet

Gyakori tévhit, hogy a sportos, fitt nőknek nem kell tartaniuk a szívbetegségektől. A sportolás valóban csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyét, de nem jelenti azt, hogy tökéletesen védve lennénk. Ugyanez a helyzet az egészséges, illetve normál testsúllyal is. Attól, hogy valaki karcsú, még lehet magas a koleszterinszintje, vagy lehet például dohányos, ami szintén növeli a kockázatot még rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás mellett is.

Forrás: womenshealthmag.com / hazipatika.com


 

h i r d e t é s