h i r d e t é s

A nyomorban élők csak egy kis melegségre vágynak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A nyomorban élők csak egy kis melegségre vágynak

2019. július 04. - 16:42

 

"De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhában járni, kelni,
S öt forintért kuglert venni."
/József Attila: De szeretnék.../

A kép illusztráció! - Forrás: infostart.hu

Ma szegénynek lenni bűnnek számít a hatalmasságok szemében, olyan emberek, akik élete egy fabatkát sem ér az uralkodó párt számára. Nem hullatnak könnyeket azért, hogy a csórók korán halnak, legalább nincs vele több gond. Vajon tudja-e valaki, hány szegény ember hal meg Orbán Magyarországán csak azért, mert nem jut el orvoshoz, még annyi pénze sincs, hogy beutazzon a városba. Arról pedig mindenki hallgat, hogy a nyomorban élők között mennyien élnek hiányos fogazattal, többségük életében sohasem jut el fogorvoshoz.

Miközben a télen naponta hallottuk,hogy Magyarország jobban teljesít, emberek fagytak meg az utcán, és a saját lakásukban, mert nem tudták lakhelyüket fűteni. A kormány kegyet gyakorol, amikor a tűzifát osztja, idén az sem jutott el időben az emberekhez.Egy évben, egy fél stadionnyi értékű tűzifát osztanak szét az országban, ennyit a Fidesz emberségéről. És ezt még képesek mosolyogva előadni a lakájmédiában. A felcsúti stadion füve fűtésének és a stadion fenntartásának éves költsége valószínűleg nem sokkal maradhat el ettől a szerény összegtől.

Pedig a becslések szerint 800 ezer olyan háztartás van hazánkban, ahol - bár az utcájukban ki van építve a hálózat - nincs sem gáz, sem távhő szolgáltatás.

Ráadásul a 12 - azaz tizenkét - ezer forintos támogatás nem is jut el minden családhoz.

A mai árak mellett ennyi juttatás annyit ér, mint halottnak a csók. Egy-két hónap alatt eltüzelik ebből az összegből vásárolható fát, a tél többi hónapjaiban pedig kénytelenek "ügyeskedni", magyarán fát lopni, ahol van a környéken erdős terület. Ahol nincs, ott eltüzelnek mindent ami éghető, ami egy kicsit meleget ad, nem törődve azzal, hogy egészségüket is károsíthatják. Erre nem is gondolnak, csak egy kis melegségre vágynak.

Ha nincs szerencséjük, és lebuknak, akkor viszik őket a kóterbe. De ott legalább meleg van, és még enni is kaphat. Micsoda perspektíva ez sok százezer magyar számára. A hatalom büntetni tud, főleg azokat sújtja akiket egyébként egy normális országban támogatni kellene. Így lettek üldözött vadak a hajléktalanok, az utcán él embertársaink.


 

h i r d e t é s