h i r d e t é s

A pénteket követően tartós lehűlésre számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A pénteket követően tartós lehűlésre számíthatunk

2017. június 30. - 06:33

 

Pénteken még frontmentes nyári időre számíthatunk, a maximumok 30 fok közelében alakulnak. - írja az Időjárás.hu

A hőhullámnak a hétvégén érkező frontok vetnek véget: előbb egy ciklon vonul át felettünk a frontjaival, majd egy hidegfront érezteti hatását. A változékony és csapadékos hétvégét követően várhatóan még napokig nem tér vissza a rekkenő hőség.

Délelőtt északon csak kevés felhő jelenhet meg az égen, de a változó felhőzet mellett máshol is lehet számítani több-kevesebb napsütésre. Csapadék nem valószínű.

Délután délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, naposabb tájak az északi megyékben fordulhatnak elő. Csapadék nem lesz.

Erős délnyugati szél mellett délután 28, 33 fok közé melegszik a levegő.

A hétvége időjárása

Szombaton a borongós, esős reggelt követően változóan felhõs idõ várható, a nap második felében több-kevesebb napsütésre szinte már mindenütt számíthatunk. Eleinte szórványosan még elõfordulhat esõ, illetve zápor, majd csökken a csapadékhajlam. Élénk lesz a nyugati szél. 22, 28 fokra számíthatunk.

Vasárnap változóan, gyakran erõsen felhõs lesz az ég. Szórványosan fordulhatnak elõ záporok. Megerõsödik az északnyugati szél. 23, 28 fokra melegszik a levegõ.

Orvosmeteorológia

Pénteken már frontmentes időben lesz részünk, enyhülnek a keringési- és vérnyomásproblémákkal küzdők panaszai. - írja a meteoklinika.hu

Az előző napon átvonult, illetve az országot északról érintő hidegfrontnak köszönhetően ráadásul végre a levegő is felfrissül. Ugyanakkor a nap első felében a lehűlésre fokozottan érzékenyek körében még jelentkezhetnek hidegfront jellegű tünetek. Többen hasi- és izomgörcsöket tapasztalhatnak, ráadásul az erős szél a görcsös fejfájást még fokozhatja is. A kellemetlen és fájdalmas tünetek enyhítésére ajánlott növelni a napi magnézium-bevitelt, illetve étrendjébe is igyekezzen beépíteni az ezt tartalmazó élelmiszereket, például teljes kiőrlésű pékárukat, olajos magvakat. A görcsoldásban továbbá a borsmenta tea is hatékony segítséget nyújthat.

A szabadtéri programok során változékonyságra kell készülni: az erős szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, ingadozó lesz a komfortérzet, de a napos időszakokban ezek a tünetek átmenetileg mérséklődhetnek. Délután a borongós déli tájakon sokan fásultak, rosszkedvűek lehetnek, de a jó társaság, a baráti és családi összejövetelek, valamint a sport is javíthatnak a hangulaton.

A csalán- és a pázsitfűfélékre allergiások átmenetileg tüneteik felerősödésére számíthatnak, az érintettek lehetőleg mérsékeljék a tejtermékek fogyasztását, illetve a lakás szellőztetését is inkább a kora reggeli, vagy a késő esti órákra időzítsék. A hétvégétől aztán ismét jelentős javulás várható a pollenhelyzetben.

Az autósok számára főleg az erős oldalszél okozta csökkent menetstabilitás lehet zavaró, illetve délelőtt gyakran a napsütés is elvakíthatja az autóvezetőket. A feszült, ingerlékeny sofőrök tovább növelik a balesetveszélyt, közlekedjünk a szokásosnál is óvatosabban!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

h i r d e t é s