h i r d e t é s

A rideg éjjeli fagy után, árad ránk a napsütés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A rideg éjjeli fagy után, árad ránk a napsütés

2020. április 23. - 06:13

 

Csütörtökön délelőtt délen gomolyfelhők is lesznek az égen, máshol derült lesz az ég. Csapadékra nem kell készülni. - írja az idojaras.hu.

Virágzó vérszilva. Forrás: MTI Fotó: Komka Péter

Délután a gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem várható. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 16, 21 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem érvényesül markáns fronthatás, csak enyhe tünetek jelentkezhetnek a fokozottan érzékenyeknél. Az allergiások azonban egyre erősebb tüneteket tapasztalhatnak, és nagyon erős lesz az UV-sugárzás is! - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön nem érkezik front hazánk térségébe, és amennyiben nem tartozik a fokozottan érzékenyek körébe, akkor néhány napig nem is tapasztalhat panaszokat. Egyre pihentetőbb, markáns hatásoktól mentes időre számíthat, de jelentősen továbbra sem javul a munkavégző- és a fizikai teljesítőképessége sem. Ha érzékeny a melegedésre, akkor a vérnyomás-ingadozása is fennállhat, illetve migrént is tapasztalhat. A stresszfaktor szintén magas, sokunkat megvisel a folyamatos bezártság. 

Emellett a stressz mellett az is előfordulhat, hogy az időjárás okozta hatásokat is stresszként éli meg a szervezete. 

A napsütés jótékony hatással lehet az immunrendszerére, a megfelelő óvintézkedések mellett érdemes minél több időt a szabadban töltenie. Arra azonban ügyeljen, hogy a déli órákban már erős az UV-sugárzás, többfelé megközelítheti, vagy akár el is érheti a 5-ös fokozatot ! 11 és 15 óra között az érzékeny bőrűek se napozzanak, komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 50-es faktorszámú naptejet használjon. A vízpartok mellett a megnövekedett sugárzás-dózis miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szüksége. Nem árt tudni, hogy árnyékban is lehet barnulni, ezzel elkerülhető a napégés veszélye.

Az allergiahelyzetben fokozatos, az előző, kedvezőbb időszakot követően rohamos romlás várható, elsősorban a nyírfa és az éger pollenje okozhat intenzív panaszt: erre érzékenyként orrfolyást, szemviszketést, könnyezést tapasztalhat – mindenképpen kerülje most a tejtermékek fogyasztását. Hasznos, ha gyakrabban porszívózik, és a lakást is csak a reggeli, vagy a koraesti órákban érdemes átszellőztetni.

A közlekedést a vakító napsütés nehezítheti. Tompulnak a reflexek, és a napsütés is elvakíthatja – tartson magánál napszemüveget az ilyen esetek elkerülésére!

Vezető tünetek a mai napon: migrén, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s