h i r d e t é s

A Roszatom kis teljesítményű moduláris atomerőművet épít Mianmarban (Burma)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Roszatom kis teljesítményű moduláris atomerőművet épít Mianmarban (Burma)

2023. február 06. - 18:16

2023. február 6-án Rangunban Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kormányközi megállapodást írt alá az atomenergia békés célú felhasználása terén folytatott együttműködésről MioTein Kiavval, Mianmar tudományos és technológiai miniszterével Min Aung Hlaing miniszterelnök, az államtanács elnöke jelenlétében. 

Fotó (balról jobbra): Mio Tein Kiav, Mianmar tudományos és technológiai minisztere, Min Aung Hlaing miniszterelnök, az államtanács elnöke és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az aláírás után

A megállapodás részeként a felek együttműködnek egy kis teljesítményű moduláris atomerőművi projekt (SMR) megvalósításában a Mianmari Szövetségi Köztársaság területén.  „A megállapodással nemcsak a kis teljesítményű atomerőművi projekt megvalósítása veszi kezdetét, hanem megkezdődik a nukleáris technológiák egyéb területeken való alkalmazása is, amely elősegíti az ország társadalmi és gazdasági fejlődését” – jelentette ki Min Aung Hlaing miniszterelnök, a mianmari államtanács elnöke.

Alekszej Lihacsov a megállapodás aláírása alkalmából arról beszélt, hogy új fejezet kezdődött az orosz-mianmari kapcsolatok terén, amely 75 éves múltra tekint vissza.

Az új iparág létrehozása kétségtelenül pozitív hatással lesz Mianmar energetikai ágazatára, iparára és összességében a gazdaságára. A nukleáris technológia stabil és tiszta energiát biztosít az ország számára, jelentősen elősegíti a természettudományok fejlődését és  magasan képzett munkaerőt biztosít. - Nagyra értékeljük, hogy Mianmar az orosz nukleáris technológiát választotta – hangsúlyozta a Roszatom vezérigazgatója.

A felek kiemelték, hogy a kormányközi megállapodás aláírása alapot teremt az együttműködés továbbfejlesztéséhez. A kormányközi megállapodást a Roszatom állami atomenergetikai konszern és a Mianmari Tudományos és Technológiai Minisztérium közös projektje, a Nukleáris Technológiai Tájékoztató Központ (ICAT) megnyitó ünnepségének keretében írták alá. A tájékoztató központ lehetőséget ad az ország lakosságának arra, hogy megismerje a nukleáris ipar és az atomerőművek működését, valamint bepillantást enged az atomenergia nem energetikai célú felhasználási lehetőségeibe is.

A Nukleáris Tájékoztató és Technológiai Központ a fiatalok érdeklődésének felkeltését is elősegíti, valamint új szintre emeli a mianmari nukleáris ipar fejlesztéséhez szükséges személyzet képzését. A Roszatom ranguni tájékoztató központja a huszonötödik ilyen intézmény, a külföldiek között a hatodik a sorban.

A központ megnyitása után Alekszej Lihacsov előadást tartott a mianmari műszaki egyetemek hallgatóinak az atomtechnológiákról, amelynek keretében a diákok kérdéseket tehettek fel a Roszatom vezetőjének.


Kommentelne? Kattintson ide!