h i r d e t é s

A Roszatom nyerte a Kozloduji Atomerőmű 5. és 6. reaktorának neutronfluxus-mérését végző berendezése korszerűsítésére kiírt tendert

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

A Roszatom nyerte a Kozloduji Atomerőmű 5. és 6. reaktorának neutronfluxus-mérését végző berendezése korszerűsítésére kiírt tendert

2020. március 27. - 14:22

 

A 2019. szeptemberében kiírt nyílt tender nyomán a Roszatom állami atomenergetikai konszern nukleáris erőművek szervizelésével foglalkozó társasága, a Rusatom Service Rt. és a Kozloduji Atomerőmű vállalat az erőmű 5. és 6. reaktorának neutronfluxus-mérését végző berendezések korszerűsítéséről szóló szerződést írt alá.

Kozloduji Atomerőmű - Forrás: atombiztos.blogstar.hu

A nyomottvizes reaktor vezérlő- és védelmi rendszerében használt neutronfluxus-mérő berendezés kulcsfontosságú az atomerőművi biztonság miatt. A neutronfluxus mérését végző berendezés korszerűsítése kiemelten fontos, ezért a műszaki tervet a Kozloduji Atomerőmű főtervezője, az orosz OKB Gidropressz vállalat és a projekt tudományos vezetője, a moszkvai Kurcsatov Intézet fogja jóváhagyni. A főberendezés alkatrészeit az orosz SNIIP Systematom szállítja. A vállalat már dolgozott hasonló projekteken, ezért rendelkezik a szükséges referenciákkal és tapasztalattal.

A Rusatom Service Rt. eddig számos feladatot végzett a bulgáriai Kozloduji Atomerőmű számára. Ilyen például az 5. és a 6. blokk üzemidejének meghosszabbítására készített megvalósíthatósági tanulmány és a generátorok korszerűsítése.
 


 

h i r d e t é s