h i r d e t é s

A Schmidt Mária-féle közalapítvány nem akarja kifizetni a teljes összeget az Orbán Viktort hősként beállító kisfilmért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Schmidt Mária-féle közalapítvány nem akarja kifizetni a teljes összeget az Orbán Viktort hősként beállító kisfilmért

2019. július 23. - 14:08

 

Hiába várják a munkájuk után járó teljes honoráriumot a Schmidt Mária vezette, a Terror Házát is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a rendszerváltás 30. évfordulójára megrendelt kisfilm készítői. - írja 168ora.hu.

Ez az az Orbán Viktort heroizáló kisfilm, amelyet a VOLT Fesztiválon is vetítettek a fellépések szünetében, a KKTTKK pedig a 44 információ szerint arra hivatkozva tartja vissza az érte járó több tízmillió forint jelentő részét, hogy kötbérről van szó, a gyártó késve adata le az alkotást. Ehhez képest a stábtagok azt állítják, hogy a Schmidt Máriától és környezetétől érkező folyamatos változtatási kérések miatt történt így. Határidőre jelentős utómunkálatokat kellett végezni, a kisfilm koncepcióját teljesen átalakították, hogy Orbán Viktor piedesztálra emelhessék, tömeget varázsoltak a Hősök terére és a drónfelvételekről eltüntették az 1989 óta felhúzott épületeket, a megrendelés ugyanis nem archív felvételekre vonatkozott, hanem újraalkották a 30 évvel ezelőtti eseményeket.

A cég, amely nem tud fizetni, a közalapítvány által megbízott gyártó, a Szupermodern Stúdió Kft. amely a Service Film Positive Kft.-hez tartozik. Tulajdonosa Lajos Tamás. Promóciós videókon túl olyan filmek fűződnek a nevükhöz, mint a Berni követ, a Félvilág, az Örök tél vagy az Apró mesék, a KKTTKK pedig annak ellenére nem adja oda a pénzt, hogy a rendszerváltás 30 éve szabadon néven elindított emlékévére 2019-re 3 milliárd 2020-ra 6 milliárd, 2021-re még 3 milliárd forintot kapott az Orbán-kormánytól. 

Orbán Viktort 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével vált széles körben ismert politikussá Magyarországon. Fő követelése a teljes szovjet csapatkivonás volt, csakhogy ezt előtte már többen követelték, így Cserhalmi György is 1989. március 15-én. A teljes szovjet csapatkivonásról Németh Miklós akkori miniszterelnök az 1989. március 23-i moszkvai látogatásán állapodott meg Mihail Gorbacsovval, csak a Kreml kérte, hogy a tényt egy időn át ne hozzák nyilvánosságra a szovjet-amerikai fegyverkorlátozási tárgyalások miatt.

168ora.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s