h i r d e t é s

A szemünk láttára nyel el városokat a tenger

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A szemünk láttára nyel el városokat a tenger

2022. december 01. - 11:21

A tengerszint emelkedése a vártnál gyorsabb.

Jason Elam árvízben gázol át otthona körül, miután a Nicole hurrikán 2022. november 10-én a floridai Daytona Beachen partra csapott - Forrás: Joe Raedle/Getty Images

Egy októberben publikált tanulmány alapján a tengerszint emelkedése a vártnál gyorsabb – írja a Live ScienceBenjamin Hamlington, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és kollégái szerint az Egyesült Államok alacsonyan található tengerparti városait a véltnél gyakrabban érinthetik áradások az elkövetkező évtizedekben.

A csapat műholdas adatokat elemezve arra jutottak, hogy Amerika partjainál 2050-re 30 centiméterrel nőhet a tengerszint.

A leginkább érintett területek a Mexikói-öbölben és az ország délkeleti részén fekszenek.

A NASA kutatói műholdas adataikat az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) száz évet felölelő dagálymérési információival vetették össze. A szakértők szerint az összehasonlítás megerősítette, hogy nem anomáliáról van szó, a műholdas adatokat alátámasztják a felszíni megfigyelések.

A vizsgálattól független Jonathan Overpeck, a Michigani Egyetem klímakutatója úgy látja, az eredmények nem meglepőek, és megalapozottnak tűnnek. „Nyilvánvaló, hogy a tengerszint emelkedése rosszabb lesz, amíg hagyjuk, hogy a klímaváltozás folytatódjon” – mondta a szakértő. Hasonló állásponton van David Holland, a New York-i Egyetem matematikusa. „A tanulmány azt mutatja, hogy a globális óceánszint emelkedik, sőt, az emelkedés fel is gyorsul” – emelte ki.

A folyamat fő mozgatórugója az ember okozta globális felmelegedés: a hőmérséklet növekedése miatt egyre olvadnak a sarki jégtömegek. Ezen felül azonban természetes folyamatok, így az El Niño és a La Niña hatnak a tengerszintre.

A szakértők bíznak benne, hogy a friss adatok elősegíthetik a védekezést. A legfontosabb feladat az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi és drasztikus csökkentése lenne, de az áradásokhoz való alkalmazkodásra is fel kell készülni. (24.hu)