h i r d e t é s

A szülőket büntetné a KDNP, ha nem szerez szakmát a gyerek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A szülőket büntetné a KDNP, ha nem szerez szakmát a gyerek

2019. november 12. - 14:57

 

A kormány szállította le a tankötelezettségi korhatárt, most a lakossággal fizettetnék meg a döntés árát.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az új szakképzési törvényhez nyújtott be a kereszténydemokrata Hollik István módosító javaslatot. Ez – osztrák példára hivatkozva – a szülők (vagy a kiskorú tanuló törvényes képviselője) részére „új kötelezettségként határozza meg a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatást a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig” - írja a javaslatot megtaláló hvg.hu.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor valamennyi, a gyerek után járó jogosultságot meg kellene tőle vonni – legalábbis addig, amíg nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget a gyerek. Az elképzelés szerint az iskolarendszerből kihullott kiskorú esetleges munkáltatója pedig megszüntetheti annak munkavállalói jogviszonyát, ha az akadályozná a tanulását.

Magyarán, az iskolát 16 éves korában, törvényesen elhagyó kamasz hiába végez bejelentett munkát - Hollik javaslata alapján megélhetését is elvesztheti, és ülhet vissza az iskolapadba.

A portál emlékeztet rá, hogy a 2012-ben a kormány csökkentette 18-ról 16 éves korra a tankötelezettség felső korhatárát. Azóta  drasztikusan megnőtt az iskolából szakképzettség nélkül kihulló tanulók száma. Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly közel 70 ezer gyereket, a tanulók 9 százalékát fenyegette a lemorzsolódás veszélye.

A Hollik István által jegyzett javaslat azonban a tankötelezettséget nem érintené, inkább a szülő (gondozó) felelősségévé tenné a gyerek szakmaszerzését annak 18 éves koráig. Akkor is, ha a gyerek már nem iskolás. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s