h i r d e t é s

A tanítások akkor szűnnek meg, amikor a hirdetőkből szobrok lesznek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tanítások akkor szűnnek meg, amikor a hirdetőkből szobrok lesznek

2020. február 12. - 16:29

 

A tanítások akkor szűnnek meg, amikor hirdetőikből szobrok lesznek. Az emberek lusták. Könnyebb valakinek emlékművet állítani, mint utána olvasni, elemezni azt a gondolatot, ami az adott illetőt híressé tette. Így az illetőből nem a gondolat marad meg, hanem szakállviselete, a sapkája, amit hordott és a beállás, amivel szoborrá formálták.

Forrás: Mihálffy Balázs

Aki az én korosztályomhoz tartozik, emlékszik fiatalkorunk viseleteire. Lenin sapka, Lenin kecskeszakáll és jövőbe néző tekintet. Ez maradt meg Leninből, de a kutya sem olvasta el műveit. Majd egy szoboravatáson azon ment a vita, hogy Lenin elvtárs mennyire fejezi ki a város céljait. Nos, nem csak Lenint érte el végzete, hanem mindenki mást, akiből bálvány lett. Ilyen szempontból Jézust végképp áldozatnak tekinthetjük. Az ő ábrázolása abszolút tematizált és idealizált. Fehér bőrű és kék szemű nem lehetett, annyi bizonyos, de hát tudjuk, mire jó az ilyen közvetett kommunikáció.

Kedves Muszlim testvérem, te sem úszod meg a vádakat. Hiába áll fent az ábrázolási tilalom, mégis ábrázolsz. Még úgy is, hogy nem veszel tudomást róla! Hiába nincs Mohamed (béke reá) szobor és kép, de te magadat állítod be annak. Te akarsz az ő szobra lenni. A Szunna mögé bújsz, onnan érvelsz, Mohamedi tradícióra hivatkozol! Igen, a tradíció fontos, de ha megkövesedik, akkor visszahúzó erővé válik. Az Iszlám nem rögzülhet le Mohamed (béke reá) korához és helyéhez! És Mohamed (béke reá) is így akarta! Ne a Prófétát utánozd, hanem vedd át gondolkodását és aszerint cselekedj. Ha szakálladat úgy nyírod, rövidszárú nadrágban jársz, az még nem ment fel az alól, hogy gondolkodj. És még egy. Mohamed (béke reá) nem azt kérte, hogy őt kövesd, bálványozd, hanem tanítását értsd meg és azt kövesd. Ne csinálj belőle Lenint!

Mert a gondolat túléli az időt, a bálvány nem. Az Iszlám pedig gondolat és a gondolat lényege a gondolkodás.

Emlékszel mi hangzott el Mohamed (béke reá) halálakor? Abu Bakr (Allah legyen vele megelégedve) így szólt:

„Aki Mohammedhez (béke reá) imádkozott, hát Mohamed meghalt. Aki Allahhoz imádkozott, hát Allah él és nem hal meg soha!”

Mohammed nem más, mint Próféta, aki előtt Próféták múltak el. Ha meghalna, vagy megöletne, ti sarkon fordulnátok tán? Aki sarkon fordul, soha nem árt Allahnak semmit. Allah megadja osztályrészét a hálaadóknak. (Korán 3:144)

A vers az Uhudi ütközetet említi, amikor azt kiáltotta valaki, hogy a Prófétát megölték. Valóban súlyos sérülést szenvedett, de Talha, Abu Bakr, Ali az oldalán álltak és meg tudták menteni a Muszlimok seregét attól, hogy csődületté ne váljanak. Ezt az áyát Abu Bakr akkor is elmondta, amikor a Próféta nyolc évvel később természetes halállal távozott, hogy az embereket megtartsa Allah szolgálatában. A Próféta ember volt, de Annak üzenetét hozta el, Aki örök.

Mindez egy mély üzenet számunkra, hogy mire terjedjen ki figyelmünk a hit követése során. Személyre, külső jegyekre, vagy tanításra?

Címkék: 

 

h i r d e t é s