h i r d e t é s

A tekintélyelvűség a demokrácia gyilkosa!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tekintélyelvűség a demokrácia gyilkosa!

2021. március 07. - 09:24

 

"A demokrácia akkor hal meg, amikor már nem hisszük el, hogy a szavazatunknak jelentősége van. Fennmaradása nem azon múlik, hogy tartanak-e választásokat, hanem azon, hogy ezek szabadak e és igazságosak-e." Timothy Snyder A szabadság felszámolása 21. század kiadó 2019

A mai Magyarország külpolitikai egyik alapproblémája az, hogy érthetetlen okból beleesett az oroszok csapdájába.

Az orosz stratégia lényege, hogy mivel nem képesek erősebbé válni ezért másokat gyengíteni kell, ennek legegyszerűbb módja, hogy másokat Oroszországhoz hasonlóvá próbálnak tenni. A saját problémáinak kezelése helyett exportálja azokat. Az egyik ilyen elem a hatalomátadás szabályozásának hiánya. Oroszország azért ellenzi és kritizálja az USA és az európai demokráciát, hogy kizárja azt, hogy az oroszokban felmerüljön az, hogy a demokrácia számukra is követhető minta lehetne, így tudják elérni azt, hogy az oroszok minden a sajátjukon kívüli rendszerrel szemben bizalmatlanok, meggyőződésesen kritikusak.

Amennyiben képessé válnának az oroszok a tekintélyelvűség exportálására, akkor ugyan a saját problémájuk nem oldódna meg, de normálisnak tűnne.

Ehhez a törekvéshez nyújt kezet Orbán Viktor és ezen a ponton válik nemzetközileg is kockázatossá a demokráciára, a magyarok bel és külpolitikai törekvése.

Európa nem orosz ellenes, hanem demokrácia párti, ez az a törésvonal, amelyet idestova 100 éve képtelenek feloldani.

Putyin nem tudott, vagy nem is akart, egy 21. századdal kompatibilis gazdasági, társadalmi fordulatot elérni, ezért Oroszország belső világa megszámlálhatatlan mennyiségű és veszélyességű problémával terhelt, amelyek kezelése hagyományos eszközökkel lehetetlen. Úgy kellene a globalizációs folyamatokba integrálódni, hogy közben a belső rendszere ne destabilizálódjon.

A modernizáció helyett a modern eszközöket kezdte el használni a saját rendszerének manipulálására otthon, és pozíciók szerzésére külföldön. Az internet, a szociális hálózatok, az információ manipulációja nyújtotta lehetőségeket nem a belső bajok orvoslására koncentrált, hanem külső rendszerek bomlasztására.
A fentiek miatt fontos például az oroszoknak Paks 2, amely egyébként megfelel a magyar energetikai érdekeknek, de sajnos emellett az antidemokratikus döntési és működési rendszer jelképe is lett egyben.

Putyin nem csak a technológiai rendszer exportját tudja prezentálni, hanem a tekintélyelvűség exportját is!

Nem lesz egyszerű ebből a helyzetből kimászni, mert kijönni nem lehet, az orosz medve ölelése az országunkra nézve veszélyes lehet, de az ország vezetésére „halálos” lehet.

A magyar külpolitika az EU-t bomlasztó tevékenységét ezidáig sikeresen folytatta, nem csak az oroszok, hanem Trump miatt is.

A Biden adminisztráció tökéletesen tisztában van a tekintélyelvűség veszélyeivel, hiszen az amerikaiak a saját bőrükön is megérezhették, éppen ezért várható, hogy hatékony lépéseket tesznek a visszaszorítására. Az egyik jele az Orbánék kiszorítása az EU parlamenti frakcióból, amelyet várhatóan további lépések követnek majd. Nem egyszerű időszak elé nézünk, hiszen Putyin manipulatív eszközrendszere jelen lehet a magyar választási küzdelemben is, a kérdés az, hogy kinek az oldalán. Ezt nem a magyarok fogják eldönteni, hanem az orosz érdekek!


 

Kommentek

h i r d e t é s