h i r d e t é s

A települések alapműködését teszi kockára a kormány a gépjárműadó elvonásával

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A települések alapműködését teszi kockára a kormány a gépjárműadó elvonásával

2020. április 04. - 16:33

 

Vírus idején állami segítség helyett elveszik a legbiztosabb bevételüket, miközben az összes többi csökken.

Közleményében V. Naszályi Márta, Budapest, I. kerület polgármestere előbb röviden felsorolta, hogy mi mindent tett eddig az önkormányzat vírusügyben, majd rátért a járvány anyagi hatásaira:

"A legóvatosabb becslések szerint is kétmilliárdos csökkenést várunk erre az évre az elmaradó adókból és egyéb, az idegenforgalomtól függő bevételekből. Ezek mellett többet is kell költenünk: többszáz millió forintba kerülnek az emelkedő szociális juttatások és a koronavírus elleni védekező eszközök beszerzése. És a végét még nem is látjuk."

Amit viszont jól látnak, az az, hogy "a kormány ebben a helyzetben sem tétlenkedik, ha az önkormányzatok terheinek növeléséről van szó". 

V. Naszályi azt nehezményezi leginkább, hogy 

"A települések legstabilabb bevételei közé tartozik a gépjárműadó, amely független idegenforgalomtól, vírusoktól és természeti katasztrófáktól. Erre az összegre tenné most rá a kezét a kormány, kockára téve így a települések, kerületek működését."

Az ellenzéki polgármester ezután azt fejtegette, hogy ők még csk-csak elvannak, de a legtöbb önkrományzat sokkal nehezebb helyzetben van:

"Mi, az I. kerületben fejlesztések eltolásával biztosítani tudjuk a kerület nyugodt működését. Lesznek azonban olyan települések, amelyeket ez a megszorítás nehéz helyzetbe hoz, és feladni kényszerülnek majd olyan fontos feladatokat, mint az otthon maradt idősek ellátása."

V. Naszályi ezért azzal fejezi be, hogy

"Arra kérjük a kormányt, gondolja át, mit vesz el az önkormányzatoktól, mit vesz el a települések lakóitól, és ne az önkormányzatok kivéreztetésével igyekezzen politikai tőkét kovácsolni a veszélyhelyzetből."

Az mindenképpen feltűnő, hogy a Gulyás Gergely miniszter által ma bejelentett tervek szerint a nyereséges és a víruspánik miatt a forgalmát növelő multinacionális élelmiszerkereskedő láncoktól nagyjából ugyanannyi pénzt várnak a vírusalapba (36 milliárdot), amennyit a nehéz anyagi helyzetben egyensúlyozó és a vírus miatt csak romló helyzetű önkormányzatoktól (34 milliárdot). (444.hu)


 

h i r d e t é s