h i r d e t é s

A Tianwani Atomerőmű 7. blokkjának építése során helyére emelték a zónaolvadék-csapdát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Tianwani Atomerőmű 7. blokkjának építése során helyére emelték a zónaolvadék-csapdát

2022. január 19. - 15:54

A Tianwani Atomerőmű 7. blokkján a kínai kivitelezők beemelték a helyére a zónaolvadék-csapdát, amely a rendkívüli kis valószínűségű, tervezési alapon túli balesetek esetére szolgál. A berendezés a reaktortartály alatt elhelyezkedő acélfalú tartály, amelynek tömege 156 tonna, a reagens anyaggal feltöltött kazettákkal együtt az össztömege 800 tonna.

Forrás: Roszatom

Alekszej Bannyik, a Roszatom-leányvállalat, az ASZE kínai atomerőművek építéséért felelős alelnöke közölte, hogy a blokk számára készülő, hosszú gyártási ciklusú berendezések, (mint például a reaktortartály vagy a gőzfejlesztő és a zónaolvadék-csapda) közül ez utóbbi volt az első olyan nagyméretű berendezés, amelyet a Tianwani Atomerőmű épülő 7. blokk készülő reaktorépületébe szereltek be. „A zónaolvadék-csapdát a helyszíni körülményeknek megfelelően alakították ki és a berendezés megfelel az összes mai biztonsági követelménynek” – közölte Alekszej Bannyik. 

A zónaolvadék-csapda egy olyan innovatív orosz fejlesztés, amely az atomerőművi passzív biztonsági rendszerek része. Célja, hogy a reaktortartály megolvadásával járó, rendkívül kis valószínűségű, 10-7/évnél (tízmillió évnél) kisebb gyakoriságú, tervezési alapon túli súlyos baleseti helyzetben is képes legyen megakadályozni a radioaktív anyagok környezetbe jutását. A zónaolvadék-csapda korlátlan ideig képes arra, hogy a kezdeti hűtés után megtartsa a reaktortartály és az aktív zóna olvadékát. A zónaolvadék-csapda beemelése és tartozékainak beszerelése után a reaktorakna betonozásával folytatódik a munka a blokkon. 

A zónaolvadék-csapdát először a Tianwani Atomerőmű 1. blokkjában állították rendszerbe. Ma a sorozatban készülő, VVER-1200-as reaktorral szerelt orosz atomerőművek mindegyikébe beépítik ezt a berendezést. Eddig a Novovoronyezs-2 Atomerőmű, a Leningrád-2 Atomerőmű, a Belorusz Atomerőmű, valamint az indiai Kudankulam Atomerőmű blokkjait szerelték fel vele, és ugyanígy a Paks II. Atomerőmű két VVER-1200-as reaktora alá is beépítik majd ezt a berendezést. 


Kommentelne? Kattintson ide!