h i r d e t é s

A tolerancia fontosságára figyelmeztet Ravasz Ábel a roma holokauszt emléknapja kapcsán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tolerancia fontosságára figyelmeztet Ravasz Ábel a roma holokauszt emléknapja kapcsán

2018. augusztus 02. - 06:59

 

„A szisztematikus roma népirtásról kevés szó esik"

http://www.bumm.sk/belfold/2018/08/01/a-tolerancia-fontossagara-figyelmeztet-ravasz-abel-a-roma-holokauszt-emleknapja-kapcsan

1944. augusztus 2-án egyetlen nap alatt közel 3000 romát deportáltak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba. Nagy számnak tűnhet, holott ez csupán az 1%-a azoknak a roma áldozatoknak, akik életüket vesztették a holokauszt során.

„A szisztematikus roma népirtásról nagyon kevés szó esik, ez azonban nem jelenti azt, hogy roma holokauszt nem létezett. Ahogyan azt sem, hogy megfeledkezhetünk róla. Szükséges megemlékeznünk a náci haláltáborok minden áldozatáról, hiszen ezek csak Szlovákiában 21 ezer ember életét követelték. Felettébb szükséges, hiszen olyan korban élünk, ahol egyes társadalmi csoportok – néhány parlamenti képviselőt is beleértve – egyre inkább dicsőítik az 1939-1945 közötti szlovák államot, amely saját állampolgárait is képes volt haláltáborokba küldeni – mondta Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos.

Ravasz egy szimbolikus koszorút helyez el Bárca (Barca) községben, tisztelegve a holokauszt minden áldozata előtt. A községben a történéseknek egy emlékmű állít emléket, amely egy gömöri roma fafaragó egyedi alkotása. 

A roma holokauszt áldozataira augusztus 6. és 10. között a roma ügyekért felelős kormánybiztos hivatalának regionális irodái is megemlékeznek. Együttműködésük jegyében közös találkozót szerveznek a Roma Markušovce és a Spolu Slovensko polgári társulásokkal, valamint a márkusfalvai (Markušovce), lengvárti (Dlhé Stráže), iglói (Spišská Nová Ves) roma nőkkel Hájik és Bellegszencse (Hájik a Podháska) térségben. „Itt mindenütt megemlékeznek azokról a roma áldozatokról, akiket a II. világháború alatt tömegesen mészároltak le a koncentrációs táborokban“ – tájékoztatott Ravasz.

A roma holokausztra Eperjesen is megemlékeznek. A kisebb fotókiállítással összekötött esemény augusztus 8-án 13:00-tól 15:00-ig tart majd a Stará Tehelňában.

„Ezzel a lépéssel arra szeretnénk rámutatni, hogy hová vezethet a fajgyűlölet és a negatív hangulat gerjesztése a társadalomban. Pontosan ezek vezetnek a borzalmas tettekhez: az egyéni akcióktól kezdve – mint a nemrégiben történt zsolnai roma támadás – egészen a tömeges kivégzésekig – folytatta a kormánybiztos.

A roma ügyekért felelős kormánybiztos hivatala idén is elkészített egy szimbolikus gyertyát, amelyet a roma holokauszt áldozatainak emlékére bárki "meggyújthat" a közösségi média profilján. A szimbólumnak immár hagyománya van: míg a múlt évben Kamilla Kučiková, addig idén Vera Kocourková alkotása hívja fel a figyelmet a roma holokausztra. 

Ha szeretnék kifejezni együttérzésüket a roma holokauszt áldozatai iránt, elég, ha augusztus 2-án megváltoztatják a profilképüket erre a gyertyára. Mutassák meg, hogy nem közömbösek a második világháború áldozatai iránt, akkor sem, ha azoknak más a bőrszínük

 – hangsúlyozta Ravasz Ábel.

bumm.sk

 


 

h i r d e t é s