h i r d e t é s

A türkmán diktátor fodadta Szijjártó Pétert

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A türkmán diktátor fodadta Szijjártó Pétert

2019. május 20. - 16:25

 

Közép-Ázsiának jelentős szerepe van a szélsőséges ideológiák és a terroristák elleni fellépésben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asgabatban, Türkmenisztán fővárosában.

Ashabád, 2019. május 20. A Türkmén Elnöki Palota által közre adott fényképen Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén köztársasági elnök (b) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert egynapos türkmenisztáni hivatalos látogatása alkalmából Asgabatban 2019. május 20-án. - Fotó: MTI/KKM

Az MTI-hez a KKM által eljuttatott hangfelvétel szerint Szijjártó azt mondta, mindannak, ami Közép-Ázsiában történik, biztonsági szempontból azonnal hatása van Európában, ezért támogatni kell ezeket az országokat abban, hogy megvédjék határaikat, ne engedjék az illegális migrációs hullámokat és a terroristákat Európa felé indulni.

„Itt, Afganisztán szomszédságában rendkívül fontos szerep jut a közép-ázsiai országoknak abban, hogy féken tartsák a radikális, szélsőséges ideológiákat, hogy féken tartsák a terrorszervezeteket, és főleg ne engedjék terrorszervezetek tagjait illegálisan Európa irányába indulni” – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó azt mondta, Közép-Ázsia térsége Európa energiaellátása szempontjából is nagy jelentőséggel bír, Európában régóta fontos kérdés az energiabiztonság, az energiaellátás kérdése, hogy Oroszország mellett milyen gázbeszerzési források érhetők el.

„Sajnos a diverzifikálási próbálkozások jelentős része az elmúlt időszakban kudarcot vallott, Türkmenisztán azonban ebből a szempontból új lehetőség. Ha a türkmenisztáni gázmezők és az Azerbajdzsán közötti 60 kilométeres szakaszon sikerül gázvezetéket építeni, akkor Türkmenisztán rendkívül jelentős földgázvagyonát is számításba lehetne venni Európa, azon belül is Közép-Európa gázellátásában” – mondta Szijjártó.

A világon a negyedik legnagyobb földgázvagyon Türmenisztánban van, az EU is hosszú ideje tárgyal, hogy hogyan lehetne az országot bevonni Európa gázellátásába – mondta Szijjártó.

Magyarországnak rendkívül fontos érdeke, hogy a déli gázfolyosón érkezzen gáz Türkmenisztánból Európába, hiszen ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy a Nyugat-Balkánon át Magyarország is az orosztól különböző gázbeszerzési forráshoz jusson – mondta Szijjártó Péter.


Ashabád, 2019. május 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4) tárgyalást folytat Aleksandr Dadayevvel, a türkmén gyáriparosok és vállalkozók szövetségének elnökével (j4) a miniszter egynapos hivatalos látogatásán a türkmén gyáriparosok és vállalkozók központi irodájában, Asgabatban 2019. május 20-án. - Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Szijjártó kitért arra is, hogy elvi egyetértés van a türkmén és a magyar kormány között arról, hogy a türkmén gázt hogyan lehetne bevonni Európa gázellátásába, aminek a részleteiről októberben tárgyal majd a magyar-türkmén vegyesbizottság.

Szijjártó azt mondta, Európa biztonsága szempontjából rendkívüli jelentősége van az együttműködésnek a közép-ázsiai régióval, amit az EU is felismert, amikor megalkotta új Közép-Ázsia-stratégiáját. „Magyarország ebben a kérdésben élen jár, már tavaly is rendeztünk Közép-Európa–Közép-Ázsia-találkozót Budapesten, a visegrádi elnökség keretében” – mondta az MTI szerint. (444.hu)


 

h i r d e t é s