h i r d e t é s

A világ legadakozóbb emberei - furcsa módon magyar is van az élen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A világ legadakozóbb emberei - furcsa módon magyar is van az élen

2015. október 27. - 10:03
0 komment

 

A világ húsz, jótékony célokra legtöbbet adakozó emberének listáját készítette el a Business Insider. Mindjárt a harmadik helyen ki áll? Egy magyar, Soros György. Az első kettő Bill Gates és Warren Buffett. Pedig Soros csak a 27. leggazdagabb a Bloomberg milliárdosainak listáján.

Fotó: Wikimedia Commons

Nem kevesebb, mint 27 milliárd dollárral Bill Gates Microsoft-vezér az első a világ legtöbb pénzt jótékony célokra adó személyeinek listáján – derül ki a Business Insider cikkéből. A pénz jelenlegi és múltbeli értéke között azonban – a kamatok, hozamok miatt – nagy-nagy különbség lehet, ez az óriási összeg a jelenlegi (a táblázat megfogalmazása szerint nettó) értéken már hozzávetőleg 85 milliárd dollárnak felel meg.

Második a listán Warren Buffett sztárbefektető, akinek minden rezdülését, tranzakcióját tízezrek, ha nem százezrek lesik és próbálják utánozni szerte a világon. Az ő 21,5 milliárd jótékony dollárja nettó 61 milliárd dollárt ér. Összehasonlításképpen Magyarország teljes devizatartaléka szeptember végén 35,3 milliárd dollár volt (mintegy 32,1 milliárd euró) - írja a Privátbankár.

Soros és az ő alapítványa

Harmadik helyen a magyar származású, politikailag vitatott szerepű Soros György állt. Ő nyolcmilliárd dollárt adott jótékony célokra, ami mintegy 26 milliárd dollárt érhet most. A Business Insider másik cikke megemlíti, hogy még 1979-ben hozta létre Nyitott Társadalom Alapítványát, amelynek azóta is ő az elnöke.

A szervezet nemzetközi kapcsolatokkal, oktatással, közösségekkel, szociális és egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozik – írják. Azt is megemlítik, hogy az emberi jogok kapcsán vált ismertté, és hogy első vállalkozása a dél-afrikai apartheid-rendszerben élő afrikaiak taníttatása volt.

A Gates-házaspár is alapítványt igazgat

Az egyébként nem szokatlan, hogy az adakozók utána az alapítványuk ellenőrzésében vagy munkájában részt vesznek, a Gates-házaspár is ezt csinálja a Bill & Melinda Gates Alapítványban. Warren Buffett viszont inkább kivétel, mert ő éppen azt ígérte, hogy Gates-ék alapítványának fog adományozni elképesztő összegeket, sőt más gazdag embereket is erre ösztönöz.

A húszas listán levő többi adakozó milliárdos közül nálunk ismertebbek még a nyolcadik helyen álló mexikói Carlos Slim (vállalatbirodalom tulajdonosa), a 11. Michael Bloomberg (médiatulajdonos és volt New Yorki polgármester), a 12. Paul Allen (szintén Microsoft-tulaj) és a 13. helyen levő Mark Zuckerberg (Facebook).

Egy nap alatt 1,7 milliárd dollár keresmény

A Bloomberg milliárdos-figyelő listáján egyébként szintén Bill Gates az első 85,7 milliárd dollárral. A Microsoft részvénye egyébként a múlt héten a jó gyorsjelentése nyomán egyetlen nap alatt mintegy tíz százalékot ment fel, 48 dollárról 53 dollárra, így Gates vagyona is egyetlen nap alatt 1,7 milliárd dollárral nőtt.

A második a spanyol Armancio Ortega (Zara), a harmadik Buffett, a negyedik Carlos Slim. (Az augusztusi sorrend itt látható.) Soros György jelenleg „csak” a 27. helyen áll 27,9 milliárd dollárral. A lista azon részén egyébként már sűrűsödnek a milliárdosok, a befektető csak százmillió dollárral maradt le egy szaúdi hercegtől. De ez az árfolyamok függvényében persze bármikor változhat.

 

privatbankar.hu


 

h i r d e t é s