h i r d e t é s

A világ legelképesztőbb ünnepe? Itt a japán Meztelen Fesztivál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A világ legelképesztőbb ünnepe? Itt a japán Meztelen Fesztivál

2015. február 21. - 15:54
0 komment

 

Február 21-én immár 506. alkalommal rendezik meg Japánban a Hadaka Matsurit, azaz a Meztelen Fesztivált, ahol évente közel tízezer férfi vetkőzik ágyékkötőre a szerencsés esztendő reményében.

A japánok híresek különleges, sokszor elképesztő ünnepi szokásaikról, ám az okayamai Meztelen Fesztivál még távol-keleti viszonylatban is kiemelkedő eseménynek számít. A Hadaka Matsurit Japán szerte különböző időpontokban és szokásokkal ünneplik meg a helyiek, de a csúcspont immár több mint 500 éve a Saidai-ji templom szertartása, amely a holdújév kezdete alkalmából rendezett 14 napos ünnepet koronázza meg.

Minden év február harmadik szombatján férfiak ezrei özönlenek Okayamába, ahol a fesztivál egy megtisztulási rituáléval kezdődik. A résztvevők előbb ágyékkötőben közösen megmártóznak a templom hideg vízzel teli medencéjében, amivel megtisztulnak az előző évi szerencsétlenségtől és rossztól, majd a főépületnél a szerzetesek tisztaságot és szerencsét jelképező vízzel locsolják le őket. Az ünnep lényege azonban csak ezután következik, amikor pontosan este 10 órakor kialszanak a fények, és a templom főpapja a 4 méter magas ablakból a hívők közé dobja a két shingit, a szerencsét hozó fabotokat.

Szerencse, a fő motívum

A két, egyenként 20 cm hosszúságú pálca a hagyomány szerint különleges szerencsét biztosít gazdájának, így a hívők tömege ádáz küzdelmet folytat ezek megszerzéséért. Mivel a botokat nem elég elkapni, meg is kell tartani őket, valamint eljuttatni a kijelölt helyig, a meztelen férfi testek „csatája” akár hosszú ideig is eltarthat.

„Habár számunkra teljesen értelmetlennek tűnhet ez a rituálé, ám valójában a japánoknál nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a szerencse kultúrájuk nem csupán fő motívuma, de egyben mozgatórugója is” – mondta Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője.

Érdekesség, hogy a fesztiválon csak a 12 évnél idősebb, tetoválatlan, valamint alkoholt nem fogyasztó férfiak vehetnek részt, akik a szertartás során az ágyékkötőn kívül még szemüveget sem viselhetnek. Ám a hölgyeknek is jut szerep az ünnepen: nekik fehér lepelbe burkolózva, imádsággal kell megtisztulniuk a templom medencéjében kívánságaik teljesüléséért.


Csak számunkra tűnik értelmetlennek, számukra nagyon fontos esemény

 

femcafe.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s