h i r d e t é s

A világűrből is látható a kaliforniai erdőtüzek pusztítása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A világűrből is látható a kaliforniai erdőtüzek pusztítása

2020. augusztus 24. - 16:13

Az elmúlt napokban óriási katasztrófa sújtja az Egyesült Államok keleti partvidékét, ugyanis lángokra kaptak a környék hatalmas erdőségei.

Forrás: Chris Cassidy @Astro_SEAL / Twitter

Pénteken a NASA űrhajósa, Chris Cassidy a Twitteren közzétett bejegyzésében bemutatta, mennyire komoly következményei vannak a jelenleg zajló természeti katasztrófának.

A lángokat és a füstöket még a 400 kilométerrel a Föld felett repülő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről is tisztán lehet látni, ami valljuk be, egészen tragikus képet fest a kaliforniai helyzetről.

"Köszönet jár minden tűzoltónak és mentőcsapatnak, amiért éjt nappallá téve a tüzek terjedésének megakadályozásáért dolgoznak. Kitartást kívánok minden embernek, aki az érintett területeken tartózkodik." - írta Cassidy a Twitteren

Az elmúlt hetekben Kaliforniában hirtelen súlyos bozóttüzek jöttek létre, melyek kiváltó okait egyelőre rejtély övezi. A The Washington Post információi szerint eddig már 3,1 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává, az intenzitás pedig a száraz időjárásnak köszönhetően nem tűnik úgy, hogy alábbhagyott volna.

A San Franciscótól északra kialakult erdőtüzek már a délebbi részekre is elértek, és már Napa, Sonoma, Solano és Lake megyékben is felbecsülhetetlen károkat okoztak. San Mateo és Santa Cruz megye lakosainak el kellett hagyniuk az otthonukat, akiknek nem elég, hogy az államban tomboló koronavírus-járvánnyal is szükséges megküzdeniük, de még ideiglenes óvóhelyek után is kell nézniük.

Az erdőtüzek olyannyira súlyosak, hogy az érintett régiókban saját mikroklíma jött létre, amelynek következtében forró légáramok keletkeztek. Ezek az áramlatok az atmoszféra magasabban lévő rétegeihez közelítve lehűlnek és vízcseppecskékké kondenzálódnak, majd felhőket formálnak, amiket pirokumulusznak neveznek a meteorológusok.

A törmelékekből és párából álló pirokumuluszok később villámlásokat és heves szeleket kelthetnek, amik csak felerősíthetik az egyébként is rendkívül masszív tüzeket.

Cassidy-n kívül a NOAA-NASA Suomi NPP műhold szintén vészjósló felvételeket készített az eseményekről infravörös kamerák segítségével. A fotókon tisztán kivehetőek a tűz kiindulási gócpontjai, mint ahogyan az is, miként terjed tovább a régióban. (liner.hu)