h i r d e t é s

A Washington Post szerint nincs helye Orbánnak a Fehér Házban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Washington Post szerint nincs helye Orbánnak a Fehér Házban

2019. május 14. - 11:00

 

Különösen kínos kijelentés, tekintve, hogy a republikánus párt többségének véleményét is tükrözi. Az tény, hogy a 21. századi demokráciának vajmi kevés köze lehet a jobb sorsra érdemes nemzetállami rémálmokat dédelgető Kelet-Európához.

Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. - MTI/Koszticsák Szilárd

Ott, ahol a globalizációt ördögtől valónak tartott jelenségnek állítják be, azt belátni, hogy a nemzetállam téveszméje nagyon könnyen vezethet háborúhoz, ahogy arra Heller Ágnes is rámutat, hiú álomnak tűnik. Mert bár nevében minden ilyen állam a nemzetet tartja mindenek fölé valónak, jellegzetesen mégis csak egy szűk, a regnáló rezsimhez tartozó kör élvezheti a nemzet jelentette kiváltságokat. És ezért a háborús uszítástól sem riadnak vissza. Aki pedig nem tart velük ebben az ámokfutásban, áruló lesz.

Ez nem a fékek és ellensúlyok jelentette mértéktartó demokrácia ismérve.

Miközben Európa centrista, mérséklet pártjai az erősödő szélsőjobboldali pártokkal, azok rasszista és autoriter szólamai ellen küzdenek, az Egyesült Államoknak mindent meg kellene tennie a liberális demokrácia támogatásáért, legalább ott, ahol szélsőségesek gyökerei gyengébbek. Ehelyett növekvő merészséggel Trump elnök a demokrácia ellenségeit támogatja."

– írja kiemelt szerkesztőségi véleménycikkében a Washington Post a Trump-Orbán találkozó kapcsán.

A nemzetközi hírű lap szerint „egy diadal Orbán számára, hogy találkozhat Trumppal”, ugyanis az elmúlt évtizedben George W. Bush és Barack Obama egyértelműen kerülte a kapcsolatot vele. A távolságtartás oka nyilvánvalóan az, hogy Magyarországon elérte több vele szemben kritikus sajtóorgánum bezárását, korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét, legutóbb pedig elüldözött egy nagy presztízsű amerikai-magyar egyetemet, a CEU-t – szerepel a felsorolásban.

„Orbán leépítette a demokratikus intézményeket, kegyetlenül bánik a menedékkérőkkel és antiszemita provokációkkal él"

– utal a cikk Soros-plakátokra. /168 óra/

Azt le kell szögeznünk, hogy Trump nem meghívást küldött Orbánnak, hanem berendelte magához. Ez nüánsznyi különbségnek tűnhet a kormánypártiak szemében, mégis arra kell következtetnünk, hogy a beszélgetés inkább volt figyelmeztető jellegű, mintsem baráti csevej két hasonlóan szélsőjobboldali elveket valló politikus közt. A szűkre szabott idő, mindössze negyvenöt perces intervallum is ezt látszik alátámasztani.

És bár az amerikai elnök jó élménynek tekintette a találkozót, mivel Orbán Viktor valószínűleg újabb adóforintból milliárdokat szór el felesleges hadipari beruházásokra. Mondjuk az öreg Donnie-nak kábé annyi köze van a felelős, demokratikus politikához, mint Orbánnak a klímaváltozáshoz. Ami kapcsolat fennállhat, az csak rontani tud a másikon.


 

h i r d e t é s