h i r d e t é s

Akár sztrájkolnának is a makói gumigyárban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Akár sztrájkolnának is a makói gumigyárban

2020. november 05. - 06:43

A dolgozók attól tartanak, kontroll nélküli mértékben akarják őket dolgoztatni A helyi szakszervezet és a cég vezetősége hónapok óta nem tud megegyezni. 

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. menedzsmentje nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. A szakszervezet és a munkáltató négy hónapja tárgyal egy új megállapodás megkötéséről, de nem jutottak közelebb az álláspontok. A makói gumigyárban dolgozók türelme pedig elfogyott – közölte a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség. Radics Gábor elnök úgy látja: a dolgozóknak végképp elegük lett a cégnél tapasztalt áldatlan állapotokból, a járvány első hullámában jelentősen lecsökkentett létszám, és az előre kiadott pihenők, szabadságok miatti rengeteg túlmunkából. Elegük van abból is, hogy a vezetőség semmibe veszi a munkavállalókat, például a kollektív szerződés felmondásával.

A helyi szakszervezet szerint ezt azért mondta fel a munkáltató, hogy jövő év végéig egyoldalúan kitolhassa a munkaidőkeretet, így kontroll nélküli mértékben és gyakorisággal ledolgoztassa a tavaszi leállás idején kiesett munkaidőt. A cég ezzel gyakorlatilag a munkavállalóira terheli a korábbi gazdasági kiesést. A Makói Gumiipari Szakszervezet emiatt eljárást kezdeményezett a kormányhivatal munkaügyi szakhatóságánál.

Radics Gábor szerint a dolgozók elfáradtak, mert a járvány tavaszi hullámában sok munkavállalót elküldtek a cégtől, és most az itt maradt jóval kevesebb munkást dolgoztatják a végletekig. Állítja: annak ellenére, hogy a menedzsmentnek kötelező feladata a létszámhoz igazítani a munkamennyiséget, Makón a munkavállalók átirányításával, túlterhelésével próbálják oltani a tüzet, így a cég az ott dolgozók kárára próbál rugalmasan működni. Eközben az itt maradt munkatársaknak nemcsak szabadságuk nincs már – hiszen az év elején ki kellett venniük szinte mindet –, de 2 hónapig jelentősen csökkentették a bérüket és a béren kívül juttatásukat is.

A munkáltató a kollektív szerződéssel együtt a munkabékét is felrúgta – szögezte le Radics Gábor. Ez azért is különösen bosszantja az ott maradt dolgozókat, mert azokat, akik tavasszal nem vállalták az új, nehezített feltételeket, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől, az akkor még érvényes kollektív szerződés alapján fizették ki úgy, mintha a munkáltató mondott volna fel nekik. Azok, akik lojálisak voltak és itt maradtak, akkor sem fogják már ezt megkapni, ha felmond nekik a munkáltató – mutatott rá a szövetség vezetője.

A szakszervezet hónapok óta követeli a helyzet rendezését, ám a cégvezetés rendkívül lassú tárgyalássorozattal húzza az időt, nehezítve a bértárgyalások megkezdését. A makói gumigyár dolgozói így azt sem tudják, emeli-e a bérüket a munkáltató, és ha igen, akkor mennyivel – hangsúlyozta Radics Gábor.

A szakszervezet felmérte, a dolgozók közül hányan vennének részt tiltakozó demonstrációkon. Az ezernél több megkérdezett munkatárs túlnyomó többsége írásban kijelentette: kész részt venni tiltakozó megmozduláson. A szövetség vezetője leszögezte: a szakszervezetnek nem célja sztrájkolni, de nem veti el ennek a lehetőségét. (nepszava.hu