h i r d e t é s


Akció! Akár ingyen vonat a Seuso-kincsekhez!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akció! Akár ingyen vonat a Seuso-kincsekhez!

2017. szeptember 12. - 07:07

 

Hat vidéki városba is elviszik a Seuso-vándorkiállítást - általános és középiskolások ingyen vonatozhatnak, ha meg akarják nézni a Seuso-kincseket.

Fotó: Harvay Anna

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely “az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete” magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

A Seuso-kincs szállításáról, annak útvonalának biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendőrség gondoskodik majd. A tároló vitrinek beszerzésére, a szükséges restaurálási munkák elvégzésére, a vándorkiállítás teljes körű megtervezésére 300 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésben.

Kimondja a kormányhatározat azt is, hogy az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai, “konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények” tanulói kísérővel az iskola által szervezett csoportos utazás keretében – akár szombaton is – díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathassák meg a Seuso-kincs vándorkiállítás magyarországi bemutatásának helyszíneit.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a ’70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben – az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron – szerezte vissza. Igaz, könnyen lehet, hogy a kifizetett 13 milliárd forint helyett ingyen is az országé lehetett volna a kincs. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni. (MTI) / 24.hu

Címkék: 


h i r d e t é s

betöltés..

;