h i r d e t é s

Aki a vakcinákon vacillál, heteket veszíthet

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Aki a vakcinákon vacillál, heteket veszíthet

2021. március 01. - 13:20

 

A schengeni belső határszakaszon március közepéig fennmarad az ellenőrzés

Kiss Róbert és Müller Cecília - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A koronavírus-járvány harmadik hullámára tekintettel - a magyar állampolgárok életének és egészségének megóvása érdekében - a kormány március 15-én 24 óráig meghosszabbította az ország schengeni belső határszakaszán ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzést és határőrizeti feladatokat - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert elmondta, immár hat hónapja állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést és ezen időszak alatt nemzetközi tranzitálási céllal összesen 627 438 járműszerelvény lépett be az ország területére, ezek közül 478 027 tehergépkocsi magyarországi úticéllal.

Az alezredes kiemelte, hogy az egyik legjelentősebb forgalmú osztrák határátkelőnél, Hegyeshalom autópálya átkelőhelyen szeptember elseje óta 146 544 tehergépjárművet léptettek be az országba, ezek közül 98 906 érkezett Magyarországra. A másik legnagyobb forgalmú a szlovák határszakaszon a Rajka autópálya határátkelőhely, ahol 285 884 jármű belépését biztosították.

A védelmi intézkedések is továbbra is érvényben vannak, de szigorították a beutazási szabályokat. Az üzleti célú utazás után a hazaérkezéskor a magyar állampolgárok is automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek, kivéve, ha az utazási célország az EU-tagja és még néhány más ország.

Az alezredes beszélt a csalókról is, akik most már az illegális oltószereket kínálnak. Kiemelte, hogy nincs koronavírus elleni csodaszer, és oltóanyagot csak az állam hozhat be az országba.

Az elmúlt 48 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 618 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 541 esetben léptek fel. Üzletekben 56 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 21 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert.

A nyitvatartási szabályok megsértése miatt eddig 842 intézkedés kellett, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Zuglóban egy sörözőben 23 ember volt és alkoholt is fogyasztott, míg a Jókai téren egy söröző előtt ittak, mindkét vendéglátóhely ellen eljárás indult.

Szerdán 1661 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 221 rendőri intézkedés történt. 37 882 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 12 394 újat rendeltek el kedden, és összesen 34 716 zárlat van hatályban.

Világszerte tombol a járvány. Minden figyelmünket az elkövetkező hetekre irányítsuk, nagyon nehéz hetek várnak ránk. Számos ország a teljesítőképességének a határához érkezett – mondta Müller Cecília országos tisztfőorvos.

4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a hétvége adatait Müller Cecília, és kiemelte, hogy jelentős mértékben nőtt a kórházban kezeltek száma, de péntek óta 86-tal több ember van lélegeztetőgépen is.

"Félő, hogy az egészségügyi ellátórendszert túlterheli a járvány" – mondta a szakember, ezért ismét felhívta a figyelmet a védelmi intézkedések betartására.

Közben a beadott oltások száma is emelkedett jelentősen az előző héten. Ötféle vakcina áll rendelkezésre, és próbálják előteremteni a szükséges mennyiséget. 280 ezer adag Szputnyik V vakcina indult el hétfőn Budapestre, ebből 100 ezer már a második adag. Emellett 10 millió fölé emelkedett a lekötött Pfizer-vakcinák száma.

Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok hatalmas munkát végeznek, ők keresik meg helyben a pácienseket, és tájékoztatják a betegeiket – mondta a tisztifőorvos.

"Aki válogat, akár heteket is veszíthet, ezt gondolják át a döntéskor" – tette hozzá. Az unióban Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország, jelenleg 6,94 százalékon áll az ország, az uniós átlag 4,9 százalék.

A következő hetekben is beadnak minden rendelkezésre álló vakcinát. Ezért módosítottak az oltási stratégián, az első védőoltását mindenki a lehető leggyorsabban megkapja, mert már az jelentős védettséget ad, legalábbis a súlyos szövődményektől és a halálozástól megvéd. A Pfizer vakcinájának a második adagját a WHO ajánlása szerint a 35. napon adják majd be mostantól. Az AstraZeneca oltóanyagából pedig a második adagot 12 hét után adják majd be. Kutatások igazolják, hogy a későbbi beadás nagyobb hatékonyságot eredményez.

A Janssen vakcináját az Egyesült Államokban engedélyezték, de kezdeményezték Európában is, nagyjából két hetet kell várni az európai engedélyre. Bővülhet a paletta, nőhet a beadható oltások száma. Ez az oltóanyag vektorvakcina, egy adenovírust tartalmaz, mint az orosz és az AstraZeneca-oltás.

A következő hetekben nagy mértékű emelkedésre számítanak, mert a szennyvízben is emelkedik a vírus örökítőanyagának a jelenléte, különösen Kecskeméten, Békéscsabán és Budapesten.

"Ha így emelkednek a számok, újabb járványügyi intézkedések bevezetésére is szükség lehet" – mondta Müller Cecília. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s