h i r d e t é s

Akikkel Orbán barátkozik – Olasz barátja is az oroszokkal bizniszel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Akikkel Orbán barátkozik – Olasz barátja is az oroszokkal bizniszel

2019. július 11. - 09:16

 

Azt már megtanulhattuk, hogy amennyiben a nyugat szigorításokat kénytelen bevezetni Moszkvával szemben, Orbán az elsők között igyekszik ezt keleti nyitásokkal ellehetetleníteni. Lényegében ezzel is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország az EU bárminemű jóindulatát elveszítse. Ez persze veszélyes játék volt a kezdetektől, hiszen Putyinnak semmire sincs kevésbé szüksége, mint olyan szárnysegédre, aki ugyan az unió tagja, de mozgástere nem maradt. És a Fidesz jelenleg kispadon ül pártcsaládján belül is.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követõen Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Így aligha lehet meglepő, ha másik szélsőséges bomlasztót keres magának, akit a jelek szerint meg is talált magának Matteo Salvini és pártja személyében.

Az amerikai hírportál, a Buzzfeed szerdán szellőztette meg, hogy egy titokban készített hangfelvétel tanúsága szerint az olasz belügyminiszter egyik tanácsadója, Gianluca Savioni 2018. október 18-án Moszkvában arról tárgyalt, hogyan támogathatnák Kreml-közeli körök dollármilliókkal a Ligát. Aznap hat ember – három orosz és három olasz, egyikük Gianluca Savioni – ült le tárgyalni az orosz főváros patinás hoteljének az aulájában a festett üveg mennyezet alatt. Elképzelésük úgy nézett (volna) ki, hogy az oroszok három tonna olajat ad el az olasz energiaóriásnak, az Eninek, amely hozzávetőlegesen 65 millió dolláros kedvezményt kapott volna az oroszoktól. Ezt a pénzt kapta volna meg a Liga titkos csatornákon, bankokon és cégeken keresztül. Nyilvánvalóan törvénysértően, az olasz választási törvény értelmében ugyanis egy párt sem fogadhat el ekkora összegeket külföldről.

A 15 perces hangfelvételen – amelynek a leiratát ide kattintva olvashatják el – a Rosznyeftet és a Lukoilt említik. Az olaszok azt mondják, hogy ha a Lukoil az eladó, akkor a Litasco lesz a vevő.

Ez a hangfelvétel az első szilárd tárgyi bizonyíték, hogy az oroszok megpróbálják befolyásolni a nacionalista erőket Európában.

Matteo Salvini személyesen nem volt jelen a tárgyaláson, de aznap ő is Moszkvában tartózkodott, egy nappal korábban találkozott Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettessel és Vlagyimir Pliginnel, a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt, az Egységes Oroszország egyik befolyásos tagjával. Azt a Buzzfeed nem tudta azonosítani, orosz részről ki ült le tárgyalni az olaszokkal, egyértelmű azonban, hogy magas rangú kormányzati tisztségviselők tudtával kerítettek rá sort. Egyikük megjegyzése szerint a Metropolban tartott tárgyalásról be kell számolniuk a miniszterelnök-helyettesnek és Vlagyimir Pliginnek is. /168 óra/

Mindez azt jelenti, hogy a nacionalista jelző lényegében a hasznos hülyék eufémiája Vlagyimir Putyin szótárában. Ezt már hosszú ideje pedzegették azok, akik aggodalommal tekintettek az uniót züllesztő erőkre, mint amilyen a magyar, vagy a lengyel kormány is.

Ide vezet a Magyarország az első kezdetű nóta. Persze még mindig vannak olyan, a belátás leghalványabb jelét sem mutató egyedek, akik még mindig csak

Külön érdekesség, hogy a Strache-botrányt követően Orbán gyorsan átnyergelt az olaszokhoz. Most nagyon úgy tűnik, hogy megint hoppon maradt. Sőt újonnan választott szövetségese – ha lehet – még nagyobbat koppant. Ez persze a mi helyzetünkön nem segít.


 

h i r d e t é s