h i r d e t é s

Állami támogatásból éheztette félholtra hucul csikóit a Szentendrei-szigeten egy lótartó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Állami támogatásból éheztette félholtra hucul csikóit a Szentendrei-szigeten egy lótartó

2019. július 17. - 10:23

 

A Klubrádió információi szerint, a Bottyán Equus állatmentőinek, köztük Tolnai Máriának már régen gyanús volt az a lótartó a Szentendrei-szigeten, akinek ez egyik csikója június közepén egy úton esett össze – írja a 168ora.hu.

Fotó: Facebook/Bottyán Equus Hungária

Áldatlan állapotok uralkodtak nála. Többen tettek bejelentést, de a hatóságok, az önkormányzat semmit sem tudott, vagy akart tudni róla. Amíg Tolnai Máriáék kiértek, vasárnap estefelé, a helyi állatvédők tartották a frontot, megérkezett a rendőrség és egy állatorvos is. A gazdánál találtak még egy csikót, amelynek

annyi ereje sem volt már, hogy állni tudjon. Takarmány, víz nem volt előtte. Volt még ott vagy húsz állat, de a legszörnyűbb bőrben ez a két csikó volt.

A csikókkal senki nem törődött, végül csak később sikerült elszállítani azokat, amelyek túlélték a megpróbáltatásokat. A vérvétel eredménye szerint a kis patásokat hosszú időn át éheztették, a belső szerveik részben tönkrementek. 

A szóban forgó lótartó a földosztáskor nagy területet kapott, lenne hol legeltetnie. Kellene is, mert erre szerződése van a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal Natura 2000-es területen is legeltethet, miután őshonos fajtát, hucul lovakat tart. Ezért kap állami támogatást is, az elmúlt öt évben mintegy 70 millió forintot vett fel.

168ora.hu


 

h i r d e t é s