fbpx Általános iskolában nincs helye rendőrnek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Általános iskolában nincs helye rendőrnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Általános iskolában nincs helye rendőrnek

2020. július 01. - 09:03

 

Pedagógiai eszközökkel kell kezelni az iskolai erőszakot, de ehhez több szakember kell és a probléma komplex kezelése. Ugyanis a szülőkkel is baj van, halmozódnak a problémák.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elképzelhető, hogy egyes középiskolákban, amelyekben hosszú idő óta gyűlnek a gondok, gyakoriak a konfliktusok, sok a balhés gyerek, elterjedt a drog és kevés a tanár, ott nem kezelhető már másképp a helyzet, csak rendőri jelenléttel. Ám általános iskolában nincs helyi rendőrnek – vallja L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, akinek igazán van tapasztalata hátrányos helyzetű, nehezen kezelhető gyerekek nevelésében.

A folyamat úgy néz ki, hogy az alsó tagozatosokkal alig van probléma, de a szegregált oktatás keretében nem tudják megszerezni az alapkészségeket, fejleszteni az alapvető képességeket, amelyek a tanuláshoz kellenek. Felső tagozatban kudarcaik lesznek, ha egyszer nem tudnak olvasni, akkor nem tudnak tanulni sem, másban keresik a sikert, nem az elérhetetlenben. Sokszor a balhézás jelenti a sikert és a fontosságot. Aztán a rendszer tovább görgeti őket, és a középiskolában már nehéz megfogni a folyamatot. Magántanulónak nem szívesen adnak ki problémás gyereket, mert az nem vet jó fényt az iskolára, meg aztán a családok sem igen alkalmasak a helyzet kezelésére.

Ez egy több generációs probléma, a legtöbb ilyen gyereknél a szülők sem a többség elfogadott normái szerint élnek. A fekete munkához nem kell tanulni, a szegregátumokban élőknek lakhatási gondjaik vannak, az utóbbi két generációnál a fogyasztói társadalom megjelenése, a digitális tér csak tetézi a bajt. És ha valamelyik kormány foglalkozik is a leszakadókkal, akkor is csak a probléma egy részére koncentrál, de az egészet komplex módon lehet csak sikeresen kezelni. Egyszerre kell foglalkozni a munkával, a lakhatással, az oktatással, ugyanis ha csak az egyikben van eredmény, azt kioltja a többi. A gyerekek csak behozzák az iskolába azt, ami társadalmi probléma és amit a kormányok rosszul kezelnek. Elcsúszik a fókusz.

L. Ritók Nóra szerint az oktatás szerkezetét kellene átalakítani, a kiscsoportos oktatás a hatékony, akár 4-5 fős csoportokban. Ha van elég pedagógus, és mellettük fejlesztő pedagógus, pszichológus, pedagógiai asszisztens, egyéb szakember, akkor igenis lehet boldogulni a gyerekekkel, bármilyen hátrányos környezetből érkezzenek is az iskolába. (klubradio.hu)


 

h i r d e t é s