h i r d e t é s

Amerika ősellensége menekülőutat talált

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Amerika ősellensége menekülőutat talált

2022. szeptember 15. - 13:12

Irán aláírta a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) állandó tagjává válásáról szóló kötelezettségvállalási nyilatkozatot. Teherán keleti nyitással igyekszik leküzdeni az amerikai szankciók miatt tapasztalható gazdasági elszigeteltséget - írta meg a Reuters.

A kép illusztráció! - Forrás: SETA

Az SCO teljes jogú tagságáról szóló dokumentum aláírásával Irán most a különböző gazdasági, kereskedelmi, tranzit- és energetikai együttműködés új szakaszába lépett

- írta Hoszein Amirabdollahian az Instagram-oldalán.

A Kína és Oroszország által gründolt, gyorsan bővülő közép-ázsiai biztonsági szervezet már tavaly jóváhagyta Irán csatlakozási kérelmét. Az elmúlt évben Teherán vezetői azon dolgoztak az SCO tagállamaival, hogy segítsenek kialakítani egy olyan mechanizmust, amellyel elháríthatja a Nyugat által vitatott atomfegyver-programja miatt bevezetett szankciókat.

A 2001-ben Oroszország, Kína és a közép-ázsiai volt szovjet államok által közösen létrehozott szervezet négy évvel ezelőtt Indiával és Pakisztánnal bővült. Az új tagok felvételének célja már akkor is az volt, hogy növeljék a szervezet befolyását a közép-ázsiai térségben és ellensúlyozzák a nyugati hatalmak jelenlétét.

Irán mostantól részt vehet a találkozókon, bár a teljes jogú tagság elérése valószínűleg még eltart egy ideig

- mondta Grigorij Logvinov, a szervezet főtitkárhelyettese az orosz állami televíziónak.

Irán újdonsült tagsága az SCO-ban komoly gondokat jelenthet a közeljövőben az iráni atomalku felélesztésére tett, immáron 16 hónapja tartó nyugati kísérletekre. A tárgyalások szeptemberben a NAÜ és Irán közötti vita miatt holtpontra jutottak, ha pedig az SCO gazdasági előnyei segítik Teheránt az országban dúló gazdasági visszaesés és infláció megfékezésében, érdekeltségét veszítheti az iszlám köztársaság abban, hogy a szankciók feloldásáért cserébe korlátozza saját atomprogramját.

Abban az esetben, ha a jövőben ez a forgatókönyv valósul meg, az azt jelenti, hogy a Donald Trump által 2018-ban visszaállított nyugati szankciók végleges vereséget szenvedhetnek Iránnal szemben:

Teherán úgy lábalhat ki ebből a gazdasági visszaesésből, hogy az Unió nem fér hozzá az iráni kőolajhoz, és az Egyesült Államok nem tudja megfékezni tárgyalásos úton az atomprogramot. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s