h i r d e t é s

Amerikai diplomata: Törökország etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Amerikai diplomata: Törökország etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában

2019. november 08. - 13:10

Mindezt nem lehet másként nevezni, mint háborús bűnnek – írta a washingtoni külügynek készített jelentésében William Roebuck. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: Momentum Mozgalom

Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában - figyelmeztetett William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalícióban tevékenykedő amerikai diplomata a washingtoni külügyminisztérium számára készített jelentésben.

A beszámolóból a The New York Times című amerikai lap közölt részleteket helyi idő szerint csütörtök este- írja az MTI. Ezekből kiderül, hogy Roebuck nagykövet szerint Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját

nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak.  

William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére alakult nemzetközi koalícióhoz akkreditált amerikai különmegbízott helyettese bírálta az amerikai kormányzat politikáját, amely szerinte nem tesz erőfeszítéseket a szíriai török offenzíva megakadályozására vagy legalábbis féken tartására.

Ha egyszer majd megírják a diplomácia történetét, akkor felteszik majd a kérdést: mi történt itt, és a felelősök miért nem tettek többet ennek megakadályozására vagy legalábbis miért nem nyilvánították ki határozottabban a véleményüket Törökországnak

 - idézte a The New York Times a jelentésben foglaltakat.

A lap megkereste az amerikai külügyminisztériumot is, amely azonban nem reagált arra, hogy igazak-e a jelentésben foglaltak. Morgan Ortagus külügyi szóvivő azt közölte: "egyértelműen leszögeztük, hogy határozottan ellenezzük Erdogan elnök azon döntését, hogy szíriai területre lép, és a magunk részéről, a katonai konfrontációt leszámítva, mindent megtettünk a történtek elkerülésére".

Ortagus hozzátette: az Egyesült Államok "komolyan vette azokat a jelzéseket, melyek szerint a törököknek és a támogatásukat élvező harcosoknak túlkapásaik voltak, civileket gyilkoltak meg". Ezeket a kérdéseket a szóvivőnő szerint Washington a legfelsőbb szinteken vetette fel Törökországnak.

A külügyi magyarázatnak jócskán ellentmond, hogy az Egyesült Államok közvetetten maga is felelős a helyzet kialakulása miatt,

hiszen csapataik október 7-én kivonultak az észak-szír és a török határ közötti területről, ami lehetővé tette, hogy Ankara megindítsa Béke forrásának nevezett, eddig több száz halálos áldozattal és több százezres menekülthullámmal járó hadműveletét. 

A török elnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy az államfő, Recep Tayyip Erdogan november 13-án Washingtonban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel. Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba. Erdogan csütörtökön Orbán Viktorral találkozott, és örömmel emlegette, hogy Orbán támogatta a kurdok elleni hadműveleteket.

nepszava.hu