h i r d e t é s

Amikor még mertünk és tudtunk álmodni!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Amikor még mertünk és tudtunk álmodni!

2017. január 26. - 09:15

 

Egy nagyszerű filmet láttam a Duna tv műsorából, amely bemutatta Andrásfalvy Bertalan narrátori közreműködésével szűkebb tájegységünket, a Sárközt.


A videó forrása: http://tudositok.hu/10936/video/Gyongy_a_sarban

A film címe: GYÖNYGY A SÁRBAN és 2016 szeptember 18.-án mutatták be. A filmet az itt élő Bali János rendezte, készítette. Megvallom őszintén, teljesen lenyűgözött és sok mindent, mindenkit más szemmel nézek, értékelek a film megnézése óta. A film nem csak a gyönyörű sárközi élővilágot, a népi hagyományokat mutatja be gyönyörű lírai képekkel, szociológiailag is érzékenyen, de a megoldandó, vagy kezelendő problémákra is felhívja a figyelmet.

Érdemtelenül háttérbe szorítva élnek közöttünk olyan emberek, akik egy boldogabb világban az értelmiség tudását, felelősségét felvállalni képesek, de a kutyát sem érdeklik a folytonos ellenségkeresés és állandó ködszurkáló harcunk csatamezején.

A térség fejlesztését A Modern Városok Program keretében kisvasút, kalandpark és 150 szobás négycsillagos szálloda építésében látják megoldásnak, holott itt pusztul el a szemünk láttára ez a fantasztikus érték, amire esetleg később építeni lehetne idegenforgalmat, de leginkább normális életkörülményeket.

Döbbenetes volt a filmben az elődeivel több generáción át halászatból élő, mára földönfutó ember vallomása, érvelése. Miért is számolták fel? Mert tán az államelnök horgász szenvedélyének útjában voltak ezek a "galád" évszázados hagyományt művelő kisemberek.

Én nem értek annyira a filmletöltési praktikákhoz, de mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezt a filmet.


 

h i r d e t é s