h i r d e t é s

Andor Mihály: A Dakota Turul

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Andor Mihály: A Dakota Turul

2020. augusztus 02. - 06:20

 

Amióta Orbán gyarmatosította az országot, kiszámíthatóvá vált az élet.

Lehetett tudni előre, hogy a közoktatásból alattvalóképzést fog csinálni, a felsőoktatásból janicsárképzést, a sajtóból és a művészetből kormánypropagandát, a demokráciából cirkuszt. Előre lehetett tudni, hogy a tudományból gúnyt fog űzni, az áltudományt pénzelni fogja, az emberek közötti szolidaritást szét fogja rombolni, és hogy ő lesz Magyarország legokosabb, legszebb és leggazdagabb embere.

Meglepetést csak az eszközök okozhattak és az időzítés. Amúgy megy minden a maga útján: Orbán folyamatosan gyarapodik mindenben – leginkább szépségben.

Néha zavar támad az erőben, és az embernek az az érzése, hogy Isten tudja, mi lesz. Itt van például ez az Index nevű újság. Jól indult: sikerült az újság sorsát gazdasági ügyként feltüntetni, és Orbán egyik szája fölháborodva utasított vissza a külföldi bírálatokat, mondván, hogy a kormánynak ehhez semmi köze.

A folytatás azonban már nem alakult olyan szerencsésen, mint az Origó esetében. Felmondott a szerkesztőség, és nincs, aki írja az újságot. Orbánnak, akinek semmi köze nincs a magántulajdonú sajtóhoz, el kell döntenie, hogy egyik napról a másikra szűnjön meg az Index, mint például a Népszabadság, vagy vezényeljen oda katonákat, és csináljon úgy, mintha még lenne. Mindkét esetben tetemes az anyagi kár, az előfizetők és a hirdetők zöme ugrik.

De sebaj, pénz az van dögivel, annyit költ propagandára az adónkból, amennyit csak akar. Finanszírozhat olyan újságot is, amit csak ő olvas. A rothadó nyugat politikusai és újságírói is csak két hétig fognak beszélni az Indexről, aztán elfelejtik. Csakhogy van itt valami más is: a jogállamisági kritérium Damoklész-kardja. Ettől még ő is fél.

Nem véletlen, hogy olyan ingerülten jött haza Brüsszelből. Ingerültségének jele, hogy elszólta magát, és „libernyákokról” beszélt. Ebben a stílusban, ezzel a szóképzéssel a „zsidrákokról” szoktak beszélni, és Orbán eddig még megállta, hogy ne beszéljen így. De most mintha elvesztette volna a fejét.

Szóval, a pénz nem számít, de az Európai Unió igen. Persze Orbántól tudjuk, hogy van élet az EU-n kívül is. Az egyszerű alattvaló ebből azt a következtetést vonja le, hogy ha pénzt nem kap, kilép az Unióból. De azért ez nem ilyen egyszerű. Ugyanis nagyhatalmú friss barátainak, Kínának és Oroszországnak a magyar bolha csak addig érdekes, ameddig csípni tud. Ha kilép, az EU-ból, akkor Magyarország annyit ér nekik, mint tízmillió kapcarongy.

És ez még csak a külpolitika. Mert az egyszerű alattvaló ugyan nem sokat látott az EU-s millárdokból (amit láthatott volna, azt is eltagadták), de azt érzékelte, hogy útlevél nélkül lehet mászkálni Európában, gyereke akárhol tanulhat, és az uniós árukért nem kell vámot fizetnie. Az EU-ból való kilépést még mamelukjai is rossz néven vennék, hiszen az ő lehetőségeiket ez a lépés még az átlagemberekénél is jobban korlátozná. Nem az átlagemberek mulatnak Ibizán, tartanak jachtot az Adrián, nyaralnak a Bahamákon, nyitnak svájci bankszámlát, szállnak meg londoni luxusszállodában, vadásznak Svédországban háziállatokra.

Eddig mindenkit sikerült megfélemlíteni. A fene se gondolta – de ő és Bodolai biztos nem –, hogy az Index újságírói a sarkukra fognak állni, és hogy egy egyszeri kiállás és szolidaritás ekkora kalamajkát fog okozni.

Szóval úgy, tűnik, hogy a turulban született dakota futbalista, aki fél életét katonai- és edzőtáborban töltötte, és ezért férfiasságához kétség nem férhet, most először szarban van. Ha erre lép, az is baj, ha arra, az is.

Andro Mihály
Facebook


 

h i r d e t é s