h i r d e t é s

Annak van fölötted hatalma, akinek Te hatalmat adsz

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Annak van fölötted hatalma, akinek Te hatalmat adsz

2020. április 28. - 16:43

 

Annak van fölötted hatalma, akinek Te hatalmat adsz. Nevezheted ezt választásnak, de a hétköznapokban ez egyszerűbben nyilvánul meg. Kényszer vagy meggyőződés, vagy egyszerűen zombiságod révén alárendeled magad valaminek. Talán ez utóbbi a leggyakoribb.

Tudom, keresel egy közösséget, ahol megoszthatod gondjaidat, támaszra lelhetsz, mivel társas lény vagy. Ez normális igény. Ráadásul klasszikus leírásokból táplálkozol, megtanulod miként alakultak ki ezek a közösségek a múltban. Ezt Hollywood is bemutatja számos produkcióban és ezt valós referenciaként mintának veszed. Majd mész magadnak csapatot keresni és nem találsz. Muszlimokon belül nem is fogsz. Egyrészt önmagunkon belül is megosztottak vagyunk, számos irányzatra bomlunk, de van ennél fontosabb oka is. Felfogtad mi lenne a következménye annak, ha egy közösség, ami azt tanítaná, hogy a külső világ vezetése, gazdasági, törvénykezési hatalma feletted kamu? És akkor nem is beszélek e külső hatalom erkölcsi züllöttségéről! El tudod képzelni, hogy egy ilyen közösség létrejöhet? Ugye, hogy nem.

Én sem ilyen közösségben gondolkodom. Sokkal inkább azt az utat választom, hogy itt magyarázok klasszikus elveket, melyek mindenkihez szólnak, nem egy adott közösséghez. Nem erőltetem senkire ezeket az elveket. Akinek tetszik kövesse, akinek nem, az tartsa meg magának ismeretanyagként. Az egyén szabad választására bízom. Egy fizikai (nem virtuális) közösség azonban csordaszellemben működik. Az egyén fokozatosan elveszti saját tudatosságát és birkaként követi a falkavezért. Ha az egyén lázad, jön a szervezeti szabályzat és szankció. Egy szervezet sosem a szabad gondolkodás eszméje alapján működik. Egy szervezet működésének alapja az egyéni szuverenitás feladása. Ezt gyönyörűen fejezzük ki így szakszóval, de magyarul birkanyáj létrehozását jelenti. Felfogtad akkor, hogy az Iszlámban miért nem alapítható egyház? Hát ezért. Az egyén gondolkodásának szabadságát, közvetlen kapcsolatát Istennel ember, köztes személy nem befolyásolhatja. Ez nem a tudósok tiszteletének tilalmát jelenti. Csupán azt, hogy ők tudósok, tanítók, akiket meg kell hallgatni, de nem közvetítők Isten felé.

Ez az elmélet. A valóság más. A valóságban olyan közösségek működnek világszerte, melyek nem különböznek más egyházi, vagy világi szervezet működési elveitől. Illetve igen, különbözne abban, hogy a főnök megkérdőjelezhetetlen igazsága mellé beviszik a követők tudatlan fanatizmusát és a lőfegyvert. Ha ez az adott kultúrában nem lehetséges, akkor a klasszikus tanítást sekélyesítik. Ennek eredményeként show elemekkel, látvány-Iszlámmal szembesülünk, amiről többször is beszéltünk. Isten? Dehogy Isten! Ember! Felejtsd el azt, hogy Allahban szeretett testvéreim! Ma emberben szeretett testvéreim van.

Nem hiszek nagy divat és politikai közösségek létjogosultságában, melyek az Iszlámot tűzik zászlójukra. Nem az Iszlámban nem hiszek, hanem az emberben, aki a zászlót kezében tartja. Vallom, hogy egy olyan korban élünk, ahol az egyéni tudatosság, ha az létrejön, hatásosabb a közösségi birkaeszményeknél. Már csak azért is, mert a közösségek meghúzzák határaikat, identitást szabnak, de az egyéni tudatosság minden irányban nyithat. Az egyén rájöhet arra, hogy gondolkodása egy más identitású emberével is találkozhat. Ez a referencia arra, hogy Isten mindenkinek ugyanazt az értéket adta. Ebben kiváló eszköz az internet. Ha létrejön internet tudatosságunk pozitív értelemben, több információt cserélhetünk elveinkről, motivációinkról, mint arra bármely közösség eddig a történelemben képes volt. Itt nem látszik az, hogy miközben írok, alsógatyában, vagy dzselabiyában teszem, ami által kikezdhető vagyok, amire egy adott közösség sokkal jobban figyel, mint a mondanivalóra. Leírhatom saját véleményemet úgy, hogy a mondat negyedénél nem hurrognak le. Van véleményem. Nem birka véleményem van, hanem az enyém és azt megosztom. Az olvasóknak is van. Ha az más és tisztelettel közlik, azt szívesen veszem. Egy fizikai közösség pedig nem így működik. Ott a hierarchia dönt egy vélemény rangjáról.

Itt kifejthetem, hogy a Korán doktrínái szentek és sérthetetlenek, de a Szunna eredeti és nem adaptált formában követhetetlen. Kifejthetem, hogy a Sharia él és élni fog, feltéve, ha azt korhoz és helyhez harmonizálják. Nyilván középkori formában alkalmazhatatlan. Kifejthetem, hogy az adakozás szép, de ma olyan erkölcsi normák közt élünk, hogy a jótékonysággal sokszor heréket nevelünk ki, akik hála helyett követelőkké lesznek. Azt mondtam, hogy sokszor és nem mindig. És még ezer dolgot kifejthetek, amit meg is teszek. De a legfontosabb kifejtenem azt, hogy Te, aki ott vagy és olvasol, ne higgy el semmit! Még nekem sem! Nem az a célom, hogy az itt leírtakat készpénznek vedd, hanem az, hogy gondolkodásra késztesselek.

Mert annak van hatalma feletted, akinek Te hatalmat adsz. Áll ez arra is, aki információkkal lát el. Ha beveszed a cumit az ISIS-ről, hogy azok muszlim fundamentalisták, vagy hitelt adsz Irán „terrorszervezeteiről” szóló meséknek anélkül, hogy megnéznéd ezek háttereit, milyen nagyhatalmak eszközei ők, akkor sikerül olyan vágányra helyezkednek, amin vonatod ki fog siklani. Térségi egyensúlyok alakításának nem lehetnek ők egymaguk a forgatókönyv írói! Akkor, amikor buszjegyre sincs pénzed, hogy átmenj Budáról Pestre, elhiszed, hogy titokban államok jöhetnek létre teljes fegyverzettel? Ha ebben a sztoriban sikerül elhitetni a síita-szunnita mesét, akkor ugyanilyen hitelességgel azt is hidd el, hogy ma Magyarországon István és Koppány vonala közt húzódik a valódi ellentét a parlamentben. Persze, üvöltő turbános biodíszleteket minden oldalon lehet látni, de ez a dramaturg része.

Mit is ír a Korán a hályogról a szemeken?

Allah hath set a seal on their hearts and on their hearing, and on their eyes is a veil; great is the penalty they (incur). (Quran 2:7)

It is worth to note the sequence of statements! On the first place is the seal on their heart as the most important place of senses. On the second place is the hearing and only the third is the eye. This evaluation gives instruction how to comprehend the World and our society! First is the sight with heart (Basira). If our heart is blind the rest of senses will not be able to detect the stimuluses of the outside world properly. However, cataract, blindness first appears.

Allah pecsétet tett szívükre, hallásukra, látásukra hályogot küldött, osztályrészük hatalmas szenvedés. (Korán 2:7)

Érdemes megfigyelni az állítások sorrendjét! Az első helyen áll a pecsét a szíven, ami az érzékelések közül a legfontosabb hely. Második a sorban a hallás és csak a harmadik a szem. Ez az értékelés arra is rámutat, hogy miként foghatjuk fel a Világot és társadalmunkat! Első a szívvel való látás (Baszíra). Ha szívünk vak, a többi szervünk nem lesz képes a külvilág ingereit megfelelően felismerni. Viszont a hályog, a vakság tűnik fel először.

Címkék: 

 

h i r d e t é s